7 храни с малко въглехидрати, които можете да си позволите

Да, знам много добре, какво е да изпитваш глад за въглехидрати, особено, когато си в онзи период, в който хем искаш да впечатляваш мацките с преса, хем ти се ще да боднеш едно парче торта на рождения ден. Естествено, не очаквай, че ще ти кажа: „Давай, от едно парче нищо няма да ти стане.“ По-скоро ще ти кажа кои въглехидратни храни можеш да си позволиш, за да задоволиш поне малко глада си.

  1. Пуканки – Няма да ти казвам по колко други показатели не е добре да прибягваш към пуканките, защото човек трябва да щади и психиката си.

    Ако поредна вечер гледаш филм с гаджето, а тя сладко-сладко изяжда цялата купа с пуканките, докато на теб ти текат лигите, не се притеснявай. Включи се и ти, защото калориите в цялата купа са около стотина. Естествено, зависи и от купата, но все пак да знаеш, че са малко.
  2. Олющени соеви ядки – Да, знам – звучи гадно. И все пак соевите ядки са много богати на хранителни вещества, като протеини и мазнини. В една купичка ще събереш около 190 калории и 15 грама въглехидрати, което е приемливо, стига да не пропуснеш неделната тренировка.
  3. Печен ананас – И аз до преди малко не знаех, че ананасът може да се пече без да се съсипе. Слага се на грилчето, слага му се едно резенче домашно сирене или кашкавал и воала! Имате една интересна закуска, с която да подсилите деня си. Освен това в ананаса има и бромелаин – ензим, който облекчава мускулните болки.
  4. Сладък картоф – Интересен и здравословен начин за приготвяне: Вземате два големи сладки картофа, белите ги, нарязвате много тънко на колелца, подсушавате с домакинска хартия, редите в тава, постлана с хартия за печене, заливате с малко зехтин и поръсвате с морска сол. Накрая се пече за 20-25 минути при 350 градуса и ето, че вече си имате домашен здравословен чипс.
  5. Целина с фъстъчено масло – Фъстъченото масло никога не е било кой знае колко популярно по нашите географски ширини, но това не го прави по-слабо приложимо, когато не искате да разстройвате прекалено диетата си. Майките в САЩ са измислили един интересен метод, за да карат децата им да си ядат зеленчуците. Вземат стръкчето целина и го намазват внимателно с фъстъчено масло. Оказвало се доста приятно на вкус, а и богато на хранителни вещества.
  6. Замразено грозде – Времето на гроздето отмина вече, но по-мъдрите сред нас са се сетили, че, ако не им се дават дву и трикратно повече пари през зимата за грозде, могат да си замразят малко във фризера. Гроздето е една от най-добрите антиоксидантни храни, с които ще задоволите и най-тежкия си въглехидратен глад.
  7. Орехи – Ако ще ядете ядки, яжте орехи. Тях дори и баба ви ще ги препоръча, защото съдържат йод. Естествено, не бива да се прекалява и с тях. Хапвайте не повече от 5-6 ореха, когато ви се прияде нещо по-тежко от кисело мляко.

Автор: Десислав Янкулов Източник: MuscleandFitness