Европейската централа по джудо с материал за България

Европейският джудо съюз излезе с материал за България и българското джудо. Догодина страната ни ще посрещне континенталния шампионат за кадети и кадети в Самоков. В ретроспекцията се проследяват най-големите успехи на нашите състезатели на международни форуми. Разказано е и за началото.

“Историята на джудото в България започва през 1923-1924 г. с легендарния български генерал, дипломат и олимпийски състезател по конен спорт Владимир Стойчев, който учи джу-джуцу във Виена – се казва в материала. – По негова инициатива са създадени две школи по джу-джуцу, но те съществуват кратко. Първите опити за сформиране на групи по джудо са направени през 1936 г. от учителя по физическо възпитание Ангел Варсанов в Първа мъжка гимназия в София.

През 1948 г. по предложените на проф. Живко Филипов, доцент във ВИФ (Висш институт по физкултура), завършил джудо с 3-ти дан в университета в Будапеща, спортовете джудо и джу-джицу са въвеведи като редовни предмети в учебното заведение. Изучават се до 1953 г. През 1958-а е създадена Националната федерация по джудо, която е равноправно приета за член на Европейския съюз по джудо. От 1962 г. джудото започва да се развива като самостоятелен спорт. Оттогава българското джудо бележи прогресивен подем, особено плодотворни са 80-те години на 20 век.

Днес в страната има регистрирани 4200 джудисти в 67 клуба по джудо.

Именно през 80-те години са спечелени два от трите олимпийски медала – сребро на Димитър Запрянов (над 95) и бронз на Илиян Недков (до 65 кг) от игрите Москва 80. След пауза от две десетилетия Георги Георгиев (66) взима бронз на игрите Атина 2004.

Най-новата трио олимпийци са Ивелина Илиева, Янислав Герчев и Ивайло Иванов. И тримата участваха на последните игри Токио 2020.

През 80-те години джудистите на България са успешни и на световни първенства. На шампионата в Сеул 1985-а взимат две отличия – сребро на Георги Петров (86) и бронз на Димитър Запрянов (над 95). По-късно, през 1999-а, Цветана Божилова (над 78) печели бронз на шампионата на планетата в Бирмингам.

А на 5 август 2015 г. българското джудо постига още един исторически успех. Денислав Иванов (55 кг) печели първа световна титла при кадетите. И за момента тя е единствена за тази възраст.

Българските джудисти имат в колекцията си общо 28 медала от европейски първенства за мъже и една титла, на Георги Петров през 1981-а.

Последните отличия бяха спечелени на родна земя на шампионата на континента за мъже и жени в София през 2022-а. Тогава Янислав Герчев спечели третото си сребро в Европа, а Марк Христов (73) взе първия си медал при мъжете – бронз. Същата година той триумфира и с европейската титла на първенството до 23 г.

През 2014-а пък Борислава Дамянова спечели първата европейска титла при девойките. Две години по-късно Бетина Темелкова взе първо злато на континентален шампионат за кадетки.

През 2015 г. Денислав Иванов (55) прибави към световната си титла и европейско злато при кадетите.

А тази година България откри нова страница в историята си с първото европейско злато при ветераните, спечелено от Ивайло Попов.

България е редовно посреща първенства от най-висок ранг. А догодина европейският елит се завръща в страната за шампионата на континента при кадетите.“

Първенството в Самоков ще бъде от 27 до 30 юни.