Квалификантка изхвърли Каролин Гарсия, Вонроушова мачка

Квалификантката Яфан Ванг се завърна триумфално на сцената на Големия шлем, елиминирайки поставената под №7 и миналогодишна полуфиналистка Каролин Гарсия в първия кръг на Откритото първенство на САЩ с 6:4, 6:1 само за 70 минути.

Бившата №47 в света Ванг за последно игра в основновната схема на турнир от Шлема на „Уимбълдън“ през 2021 година. Пак там, но две години по-рано, тя записа и последната си победа в престижната верига. Тя пропусна седем месеца от сезон 2022, но тази година е много успешна за нея.

Китайката има 57 победи срещу едва 10 загуби на всички нива до момента, включително титли от пет ITF турнира и от WTA 125 в Станфорд преди две седмици. Така само за шест месеца тя се изстреля от №696 до №114 в световната ранглиста.

Успехът над Каролин Гарсия е втори за Яфан Ванг срещу тенисистка от топ 10 след победата й над Елина Свитолина в Маями през 2019-а. Това е и втора победа за китайката в три срещи с Гарсия, след като тя надигра французойката с 6:4, 6:2 и във втория кръг на турнира в Тиензин през 2019 година.

Гарсия беше загубила пет от последните си седем мача в преди US Open, а огромният й брой грешки срещу китайската квалификантка, затвърдиха слабата й форма. Шампионката от Финалите на WTA направи цели 34 непредизвикани грешки, включително шест двойни, последната от която беше мачбол за Ванг.

В същото време шампионката от „Уимбълдън“ Маркета Вондроушова с лекота надигра квалификантката На-Лае Хан с 6:4, 6:1 точно за час. Така чехкинята спечели осми пореден мач в Големия шлем.

Хан от своя страна напрвави своя дебют в турнира на 31-годишна възраст, първата жена от Южна Корея в основната схема на US Open след Юн-Джонг Чо през 2007-а.

В следващия кръг Маркета Вондроушова ще се изправи срещу Мартина Тревизан, която отстрани Юлия Путинцева след обрат с 0:6, 7:6(0), 7:6[8]. Италианката спечели само шест точки в първия сет, а в третия изоставаше с 2:4, но триумфира след 3 часа и 19 минути игра – най-дългия женски мач на US Open досега.