На живо: Канада – Латвия 43:42, пълен обрат в края на полувремето

Отборите на Канада и Латвия играят при резултат 43:42 в пряк спор за първото място в група “H” на Световното първенство по баскетбол в Джакарта, Индонезия. Двата тима излизат на паркета в 16:30 часа българско време.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

Двата тима поставиха много резултатно начало на двубоя, като латвийците реализираха първите си три тройки в мача, благодарение на които поведоха с 5:9 след първите две минути. Селекционерът на канадците Жорди Фернандес не бе доволен от периметровата защита на своя отбор и „изгърмя“ първото си прекъсване за първото полувреме още тогава.

Както и в първия мач с Франция, „кленовите листа“ отново изпитваха трудности с влизането в мача, като балтийският състав поддържаше аванс при 7:11. Все пак канадците достигнаха до изравняване на резултата, но страхотно представяне на латвийците при стрелбата продължи с четвъртата им тройка в мача за 11:14. 

Защитата на символичните гости все още не позволяваше на звездата на канадците Шей Гилджъс-Алекзандър да се разиграе, което бе ключово за развоя на срещата – 12:16 в полза на Латвия. Проблемите на северноамериканците станаха още по-сериозни, тъй като Латвия играеше с много настроение и прилагаше визия в играта си, чрез която дистанцията набързо се покачи до двуцифрените размери при 12:23. Кели Олиник скъси точка от изоставането на своя отбор, а след това отново той блесна с важен чадър, за да могат канадците да губят само с десет точки след първата четвърт – 13:23.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

След първите три минути игра във втората четвърт почти нищо не се промени – канадците продължаваха да пропускат от далечно разстояние, а от другата страна Латвия се възползваше от пропуските на съперника и без да блести особено задържаше аванса си – 17:27. Никейл Алекзандър-Уокър спря сушата на канадците отдалеч, но веднага след това балтийците възстановиха преднината си чрез Жагарс и Бертанс – 20:32 в средата на втората част. Алекзандър-Уокър отново порази целта зад дъгата, но героят от мача с Франция за латвийския тим – Жагарс, продължаваше да доминира и отбеляза за 23:35. 

Канада най-сетне нанесе минисерия, като Гилджъс-Алекзандър и Ар Джей Барет намалиха изоставането на своя тим при 28:35. Поне до края на полувремето обаче символичните домакини останаха без Дилън Брукс, който извърши третото си лично нарушение и бе изпратен на пейката. Дори и без него на терена обаче Канада сътвори серия от седем поредни точки и така дистанцията бе скъсена до едно притежание при 35:38 в полза на Латвия. Страхотна тройка на Олиник скъси изоставането на Канада до само точка, а в последната секунда от първото полувреме Ар Джей Барет осигури пълен обрат в резултата, след като завърши бърза атака за 43:42 в полза на канадците.

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

КАНАДА: Шей Гилджъс-Алекзандър, Ар Джей Барет, Дилън Брукс, Кели Олиник, Дуайт Пауъл

ЛАТВИЯ: Артурс Жагарс, Давис Бертанс, Родионс Куруцс, Роландс Шмитс, Артурс Куруцс

И Канада, и Латвия вече са част от втория етап на шампионата заради двете си победи в първите два мача. В момента двата тима са лидери с по 2-0, докато Франция остана на третото място с 1-2, а четвърти е Ливан с 0-3. По-рано днес французите се наложиха трудно над ливанците с 85:79.

Това е първи мач в историята между отборите на Канада и Латвия.

Снимка: ФИБА