Организаторите на US Open не планират промени в програмата на вечерните сесии

Казусът с приключващите късно през нощта мачове се обсъжда и от организаторите на Откритото първенство на САЩ по тенис, но директорът на турнира Стейси Аластър заяви, че турнирът от Големия шлем няма планове да променя програмата си.

Вечерната сесия на „Флашинг Медоус“ започва в 7 часа вечерта, което означава, че мачовете може да продължат до ранните часове на следващия ден.

През миналата година шампионът Карлос Алкарас победи Яник Синер в петсетов четвъртфинал, който продължи повече от пет часа и завърши в 2:50 часа през нощта, а това бе най-късното приключване на двубой в историята на Откритото първенство на САЩ.

Това често се случва на Откритото първенство на Австралия, където Анди Мъри описа приключилия си в 4:05 часа двубоя с Танаси Кокинакис по-рано тази година като „фарс“.

Тенисистите се сблъскват с подобни неща по време на турнирите от професионалния тур, а Елена Рибакина заяви, че се е почувствала „разбита“ от програмата в Монреал след като нейният четвъртфинален мач завърши в 3 часа сутринта през миналата седмица.

„Няма съмнение, че късните мачове са широко дискутирани след Откритото първенство на САЩ през 2022-а“, каза Аластър пред журналисти.

„Обмислихме възможността срещите от вечерната сесия да започват с час по-рано, но това всъщност не е възможно, защото за нюйоркчани е трудно да стигнат до кортовете дори в 7 часа вечерта. Говорихме и за един мач вечерта, но почувствахме, че не е честно към феновете“, добави тя.

През миналата седмица водачката в световната ранглиста Ига Швьонтек призова за по-добра програма на турнирите в името на здравето на тенисистите.

„Една от реалностите в тениса е, че нямаме категорични начало и край. Може да имаме кратък мач, а може да имаме и мач, продължил пет часа. В момента се придържаме към плана за два мача във вечерната сесия, но ще продължим да обсъждаме темата“, заяви още Стейси Аластър.

Откритото първенство на САЩ ще се проведе от 28 август до 10 септември.