Чували ли сте, че консервирането с аспирин не е много здравословно? Или че такова заболяване като пиелонефрит може да бъде свързано с това?
Как дългосрочната употреба на ацетилсалицилова киселина може да бъде вредна за тялото и какви са ТОП-4 аналози на аспирина за кисели краставички.
Защо има аспирин в консервите?
Аспиринът се използва в консервацията от много време. Защо е необходим аспирин при консервирането?
За унищожаването на бактериите и директно за самото консервиране – продуктът не се разваля дълго време и запазва вкуса и качествените си свойства.
Какво всъщност представлява аспиринът?
Това е ацетилсалициловата киселина, която, както всяка друга органична киселина, създава кисела среда.
А такава среда е пагубна за микроорганизмите.
Поради възникването на условия, неподходящи за обитаване на микроби, става възможно консервирането – тоест запазването на продукта непроменен за дълго време. Ацетилсалициловата киселина върши чудесна работа. Но медицината си е медицина.
Има противопоказания и странични ефекти, които при редовен и продължителен прием на веществото в тялото стават просто неизбежни.
Невероятните приложения на аспирина, за които само българите не знаят
В медицината аспиринът се използва за облекчаване на болката, понижаване на температурата и разреждане на кръвта.
Но, както трябва да се предположи, при продължителен прием в тялото, дори и в малка доза, всяко лекарство понякога причинява необратими промени. И аспиринът не е изключение.
За да предпази хората от злоупотребата с лекарството, СЗО (Световната здравна организация) издаде забрана за употребата на ацетилсалицилова киселина в консервите. Целта на забраната е да се ограничи употребата на лекарството в индустриалното производство.
Какво се случва с тялото, ако ядете консерви с аспирин?
Вредни ли са доматите с аспирин? Да! Особено, ако лицето, което ги използва, принадлежи към рисковата група за странични ефекти. Вредата от ежедневната употреба на аспирин е доказана от международна група учени от Австралия и Съединените щати, която проведе проучване, което предполага, че аспиринът може да причини кървене и рак.
Противопоказания на „аспирин“ са следните фактори:
– бременност;
– период на кърмене;
– бронхиална астма;
– диатеза;
– заболявания на стомашно-чревния тракт, особено с ерозивен характер;
– алергични реакции;
– чернодробна дисфункция;
– нарушена бъбречна функция;
– свръхчувствителност към лекарството.
Също така не трябва да забравяме, че ацетилсалициловата киселина причинява синдром на Reye при деца и е противопоказана за тях. Разбира се, при консервиране количеството му не е толкова голямо, но не трябва да рискувате здравето на детето.
Дори при здрав човек, продължителната употреба на аспирин може да причини нежелани реакции. Факт е, че ацетилсалициловата киселина е производно на салициловата киселина. Салициловата киселина е производно на фенола. Фенолът е токсичен за хората – той всъщност е отрова.
Следователно, с прекомерен ентусиазъм за консерви с аспирин, могат да се развият сериозни усложнения.
Например: Пиелонефрит. Поради факта, че саламурата съдържа продуктите на разпадане на лекарството, които се екскретират през бъбреците, при продължителна експозиция настъпва тяхното увреждане. Ерозивни патологии на стомаха и червата, кървене в стомашно-чревния тракт.
Токсините, които се появяват по време на разграждането на салициловата киселина, разяждат стените на червата и стомаха, което причинява ерозии и язви.
Алергични реакции. Аспиринът е силно алергизиращ. При постоянна употреба и прием на големи дози възниква алергична реакция към ацетилсалицилова киселина. В бъдеще приемането на едно хапче за главоболие може да причини алергии.
Появата на някоя от тези нежелани реакции е причина за окончателно спиране на употребата на лекарството.
Кои са безопасни и не по-малко ефективни аналози на ацетилсалициловата киселина?
Всъщност консервирането може да се направи без ацетилсалицилова киселина. Всяка друга киселина ще работи за това. Както традиционното, така и модерното готвене предлагат много безопасни варианти за зазимяване, които са също толкова ефективни консерванти.
Това включва:
– класически оцет;
– ябълков оцет;
– лимонена киселина;
– кисели сокове (лимон, касис, боровинки).