България U21 загуби от Италия, но се класира за ЕвроВолей 2024

Националният волейболен отбор на България за младежи 21 години, който преди седмица спечели бронзовите медали на Световното първенство в Бахрейн, загуби последния си мач от Група А на квалификациите за Европейското първенство през 2024 година в Нидерландия. Момчетата на селекционера Андреа Буратини отстъпиха на домакините от Италия с 0:3 (21:25, 17:25, 24:26) в среща, беше и директна битка за първото място в групата, играна тази вечер в зала „Вила Д’Аджри“ в Марсиковетере.

По този начин младите „лъвове“ завършиха втори в класирането в групата с 2 победи, 1 загуба и 6 точки. Все пак, България ще се класира за ЕвроВолей 2024 за младежи до 22 години като един от два от най-добрите втори отбора от всички квалификационни групи.

Италия пък стана победител с 3 победи от 3 мача и 9 точки и също ще играе на шампионата на Стария континент догодина.

Българските младежи започнаха силно в началото на първия гейм и поведоха с 6:3, но допуснаха обрат до 10:7 за Италия при сервис на Николо Волпе. Това накара селекционерът на България Андреа Буратини да вземе тайм-аут, след което играта между двата тима продължи равностойно. В крайна сметка „Скуадра адзура“ спокойно спечели гейма с 25:21 след сервис в аут на Владимир Гърков и поведе с 1:0.

Втората част тръгна напълно равностойно до 4:4, след което България дръпна с 6:4 след атака на Георги Татаров и силна контра на Венислав Антов. Италия успя да изравни при 7:7 след сервис в аут на Ивайло Дамянов и бомбен ас на Алесандро Боволента. Младите „лъвове“ си върнаха преднината при 10:8 след блок-аут на Владимир Гърков и аут на Матиа Йерволино. Последваха няколко отлични изяви на Матиа Ориоли и 11:10 за домакините. След няколко размени във водачеството резултата стана 15:14 за Италия. Играта продължи напълно равностойно и точка за точка до 17:17, след което „Скуадра адзура“ поведе с 22:17 след няколко успешни атаки на Матиа Ориоли и при сервис на Матео Стафорини. Въпреки прекъсванията и предприетите смени от страна на Андреа Буратини, Италия затвори гейма в своя полза с 25:17 след нова силна контра на Ориоли.

Най-резултатни за България станаха Владимир Гърков (1 ас, 62% ефективност в атака и 47% позитивно посрещане) и Венислав Антов (45% ефективност в атака) с 14 и 13 точки.

За тима на Италия над всички бе Алесандро Боволента със страхотните 19 точки (1 блок, 1 ас и 57% ефективност в атака), а Матиа Ориоли завърши с 10 точки за победата.

Снимки: CEV.EU