На живо: Новак Джокович – Карлос Алкарас 6:1, 0:2

Новак Джокович ще се опита да спечели 24-та титла от “Големия шлем” във финала на “Уимбълдън” срещу Карлос Алкарас.

Първи сет

Джокович направи първата сериозна непредизвикана грешка след иначе прекрасен сервис по диагонала в полето за равенство и шанс за лесен завършек на мрежата.

Сърбинът обаче прати топката в мрежата и трябваше да отразява ранен шанс за пробив, но се справи с директна точка от начален удар. Премина се през още един дюс, преди в крайна сметка с помощта на подаването си Джокович да затвори 7-минутния гейм – 1:0.

Грешка от форхенд на Алкарас и феноменален контраатакуващ прав удар по диагонала в движение на Ноле му осигуриха аванс от 0-30, а още един пресилен форхенд на испанеца вече направи съотношението 0-40. Джокера опропасти първата възможност за пробив с аут от предната страна на ракетата си в сложна ситуация, а Алкарас неутрализира втората със сервис-форхенд – 30-40. Нова непредизвикана от предната страна на испанеца обаче направи брейка факт – 2:0.

Джокович пак трябваше да преминава през напрегната ситуация на свой сервис при 15-30, но се справи с доминиране на две поредни разигравания от основната линия. Първият му ас пък затвори гейма за 3:0 след 18 минути игра.

Алкарас продължаваше да не издържа при размените от дъното на корта и често губеше точки след свои грешки, което го изправи пред нова сериозна ситуация – 15-40. Испанецът ги отрази с поемане на ранен контрол след сервиса си, но после отново се впусна в продължителна размяна от основната линия и сбърка бекхенд за нов брейк-бол. Прекрасен ретур на сърбина провокира нова неточност за 4:0.

Ноле не изпускаше инерцията и спечели категорично най-лесния си сервис-гейм в мача до момента и всъщност първият такъв без особена интрига – 5:0. Именно в следващите минути Алкарас изигра най-добрите си удари в мача досега и заслужи аплодисментите на феновете с елегантен минаващ форхенд за 5:1.

Джокович по прекрасен начин без излишен разход на енергия затвори сета с подаването си за 6:1 след 35 минути игра.

Втори сет

Алкарас започна далеч по-положително втория сет и не само си взе подаването, но и се възползва от моментен спад на съперника. Джокович направи двойна грешка, плюс непредизвикана от бекхенд, за да изостане с 0-30. Феноменално воле и последвал бекхенд-уинър доведоха до 30-30, а впоследствие се стигна до дюс, след като Алкарас пласира изключително остър форхенд по диагонала. Джокера обаче също направи нехарактерна грешка на мрежата и подари на съперника си шанс за пробив, но го отрази с невърнат начален удар. Испанецът стигна до втори брейк-бол, сваляйки топката ниско долу до полето за сервис, а форхенд в аут на Джокович направи пробива факт – 0:2.