Рубльов се опълчи на Джокович, но не успя да спре победия му ход на „Уимбъбдън“

Новак Джокович продължава защитата на титлата си на турнира по тенис от Големия шлем „Уимбълдън“.

Сръбският тенисист се класира за полуфиналите в Лондон за 12-и път в кариерата си след успех над руснака Андрей Рубльов с 4:6, 6:1, 6:4, 6:3 за два часа и 51 минути игра. Следващият му противник е италианецът Яник Синер.

Вторият поставен Джокович постигна 33-та поредна победа на Откритото първенство на Великобритания, 33-ти пореден успех на тревна настилка.

Това е общо 46-и полуфинал в Големия шлем за сърбина, който изравни рекорда на швейцареца Роджър Федерер по този показател, а освен това става третият най-възрастен тенисист, достигал до топ 4 на „Уимбълдън“.

Седмият в схемата Андрей Рубльов спечели първия сет с решителен пробив за преднина от 5:4, впоследствие превърнала се в 6:4. Новак Джокович реагира категорично, спечели пет последователни гейма във втория сет и изравни след 6:1. Един пробив в третия сет и два в четвъртия донесоха на сърбина крайния успех.

„Благодаря, че направихте атмосферата чудесна и за двама ни. Имаше някои вълнуващи разигравания. Андрей е състезател, който играе много интензивно. Трябва да го поздравя за отличното представяне в турнира“, заяви Новак Джокович в интервюто си на корта, обръщайки се към публиката.

Когато чу за статистиката от мача, Джокович коментира: „Това са само числа. Особено по време на турнир не обичам да отделям много време за числата и статистиката. Затова мисля за момента, а вниманието ми е отправено към следващия мач. Надявам се на нова победа след два дни.“