Младежите излизат за втората си битка на Европейското в Скопие

Младежкият национален отбор на България по баскетбол до 20-годишна възраст излиза за едно от най-тежките си предизвикателства в група “A” от Европейското първенство в Дивизия “Б”. Тимът на Васил Христов се изправя срещу солидния отбор на Чехия U20 в среща, която ще се проведе тази вечер от 22:00 часа българско време в зала “Борис Трайковски” в Скопие.

Това е втори мач в турнира и за двата отбора, като през вчерашния ден “лъвчетата” изметоха паркета с Ирландия, преодолявайки го с лекота с крайното 95:38. Чехия обаче хвърли много сили и благодарение на тях постигна обрат от двуцифрен дефицит срещу Северна Македония, за да открие сметката си с успех с 80:75.

Българският отбор изглеждаше фантастично срещу ирландците, овладявайки цели 23 борби в нападение и раздавайки си 29 асистенции срещу само 10 грешки. Единствено процентите успеваемост от тройката (11/39, 28%) и наказателната линия (10/22, 46%) бяха нещо като слаби звена в представянето на “лъвчетата”, но така или иначе мачът се реши доста рано и анализ върху тези показатели все още не може да бъде правен.

Чехия показа голям характер в откриващия си мач от турнира, сътворявайки обрат срещу домакините от Северна Македония от 15-точково изоставане в първата четвърт и 11 в средата на третата. Човекът, който държеше чехите в мача през почти цялото време, беше 187-сантиметровият гард Радован Мразек, завършил с впечатляващите 29 точки при 11/15 стрелба от игра. Защитата на Северна Македония успя да го лимитира в последната четвърт, но тогава Матей Сафарик (11 точки) и Ондрей Швец (14 точки) излязоха на сцената и реализираха важни кошове за своя отбор, за да му помогнат да довърши обрата си.

За последно България и Чехия премериха сили в тази вързаст на Европейското в Дивизия “Б” през 2019-а, когато чешкият състав се наложи драматично след продължение с 93:89. Година по-рано те отново записаха успех над “лъвчетата” – този път с 60:53 в разпределението на местата от 5-о до 8-о, така че българите имат да си връщат.

Снимка: ФИБА