Франция подчини Унгария и взе бронзовите медали на Европейското първенство

Франция спечели бронзовите медали на Европейското първенство по баскетбол за жени, побеждавайки в малкия финал Унгария с 82:68, и взе частичен реванш за разочароващата загуба на полуфинала от Белгия. 

Французойките доминираха през цялото време, като единствено в третата част дадоха инициативата на унгарките. Това е осми пореден случай, в който Франция завършва на континенталния подиум, но този резултат бележи спад една година преди Олимпийските игри в Париж. 

В предишните пет случая французойките завършваха на 2-ро място.

 

Началото на мача беше за Франция, като тимът бързо увеличи преднината си заради точните стрелби на Маминян Туре, Илиана Руперт и Алексия Шартеро, които диктуваха темпото и контролираха играта на целия отбор. За унгарките единственият лъч надежда беше в третия период, когато стопиха пасива си на 10 точки. Но в края на мача Франция отново натисна и увеличи преднината си до 14. 

Маминян Туре вкара 20 точки за победителките, а Алексия Шартеро добави 10 и взе 6 борби. Илиана Руперт остана с 13 пункта. 

За Унгария Вираг Киш наниза 21 точки, а Кайша Гори и Агнес Щудер добавиха по 15. 

В мача за 5-ото място Сърбия победи Германия със 78:62, като и двата отбора се класират за олимпийския квалификационен турнир по пътя към Париж 2024. Отново Ивон Андерсън беше най-резултатна аз Сърбия с 16 точки, а за германките Луиза Гайзелзьодер отвърна с 14.