Преименуват спортна зала в Търговище на името на Иван Ангелов

Предложение спортна зала „Дечко Стефанов“ в Търговище да бъде преименувана на името на Иван Ангелов ще разгледа Общинският съвет в града.

Докладната се  внася от кмета Дарин Димитров и е изготвена на база постъпила в Общината подписка от инициативен комитет, подкрепена от 1000 граждани на Търговище.

В мотивите инициативният комитет посочва заслугите на Иван Ангелов като състезател и треньор по борба, който повече от 30 години носи слава на Търговище и издига града като сериозен и респектиращ център на спортната карта на България.

                                                       Иван Ангелов е основоположник на борцовата школа в Търговище

Иван Ангелов е удостоен със званието „Почетен гражданин на град Търговище“ през април миналата година за приноса му в областта на спорта в община Търговище и изключителни заслуги за постигнатите от негови състезатели високи резултати в борбата.

Ангелов е роден 1930 година в омуртагското село Първан. Повече от три десетилетия работи за просперитета на търговищкия спорт, а неговите състезатели носят славата на България по всички континенти. Самият той републикански шампион, включен в националния отбор за мъже. Под неговото ръководство са стотици медалите, спечелени от търговищките борци на републикански и международни първенства и турнири. Треньор на първия за града олимпийски медалист змс Сеид Мустафов.  Мъжкият отбор на „Светкавица“ близо две десетилетия е в „А“ група и утвърждава града като един от най-силните центрове по борба в страната, показва справка на БТА в сайта на община Търговище в раздел „Почетни граждани“.

От инициативния комитет заявяват категоричната си позиция, че е редно спортните обекти да носят имена на хора, които са се занимавали именно със спорт, имат принос за спортното развитие на града и са родени или са прекарали от голяма част от живота си в Търговище.

Докладната на кмета и предложението на инициативния комитет са публикувани в сайта на Общината.