Леброн блесна с 30 точки и прати Лейкърс на финала на Запад

Лос Анджелис Лейкърс се класира за финала на Западната конференция в НБА след победа със 122:110 над миналогодишния шампион Голдън Стейт Уориърс.

“Езерняците” започнаха сезона с 10 загуби в първите 12 мача и в средата на кампанията подновиха голяма част от състава си след многобройни сделки, за да стигнат до едно от най-впечатляващите си постижения в историята. Те са едва четвъртият отбор, достигнал до финал в конференция след такъв отрицателен старт.

Естествено, Леброн Джеймс беше с основен принос за бляскавия успех на отбора си – 30 точки, 9 борби и 9 асистенции.

Краля прекрати поредица от 18 мача в плейофите с отбелязани по-малко от 30 точки и изравни Карим Абдул Джабар, който досега беше единствен с толкова реализирани кошове и добавени поне 5 асистенции и 5 борби на 38-годишна възраст в плейофите.

За Леброн това е 12-то класиране на финал в конференция, като той е със съотношение 10 победи и 1 поражение – през 2009-а с Кливланд Кавалиърс, когато в шест мача отстъпи на Орландо Меджик. Той също така вече има 41 спечелени плейофни серии в 20-годишната си кариера, изпреварвайки досегашният рекордьор Дерек Фишър.

Антъни Дейвис допринесе за успеха на тима си със 17 точки и цели 20 борби.

Откакто през 1984 година НБА използва схема с поставени отбори в плейофите Лейкърс са едва вторият тим под номер 7, който стига до финал на конференция – другият е Сиатъл Суперсоникс през 1987-ма.

“Езерняците” са със седем победи в седем домакинства в плейофите и с това прекратиха поредицата на Уориърс от 28 серии с поне един успех като гост.

Лейкърс ще играят с Денвър Нъгетс в спор за място на финала срещу представителя на Изток. На финала там сигурен е Маями Хийт след 4:2 срещу Ню Йорк Никс, докато Бостън Селтикс и Филаделфия Флайърс ще определят другия финалист в седми мач.