Илиев остана на крачка от златото на Европейското по бокс за младежи

Във вторият финал с българско участие на Европейското първенство по бокс за младежи Викторио Илиев отстъпи пред Билал Дакаев от Русия с единодушно съдийско решение. 

Дакаев започна първата част по-агресивно и сменяше гарда с цел да обърка Илиев. Българинът не остави съперника му да диктува темпото на игра и също се втурна в атака, като отбеляза силни попадения с дясната си ръка в трупа на Дакаев. Националът на Русия искаше да превърне битката в “мръсен” бокс с често търсене на клинч и удари от близка дистанция, но Илиев не позволяваше това да се случи и се отбраняваше умело.

Темпото на игра стана още по-високо в началото на втората част. Първите шейсет секунди преминаха на висока скорост, но след това Дакаев все по-често стигаше до близка дистанцията. Това доведе до накъсване на играта започна заради удари с глава и прекалено дълго време в клинч. Двамата боксьори разменяха яростни крошета в последната минута от рунда, но никой не отстъпваше назад.

Викторио зае центъра на ринга в последните три минути и се впусна в атака. Единственият му шанс да спечели след първите два рунда беше да отбележи поне един нокдаун и той го търсеше неуморно. Дакаев изигра по-предпазливо тази част. След финалния гонг съдийските карти показаха единодушно решение в полза на представителя на Русия. Така Илиев остана със сребро от шампионата на Стария континент, който се провежда в Ереван, Армения.

Това е трети медал за България от този турнир. Освен злато и сребро, националният ни отбор завоюва и бронз. В категория до 81 килограма при девойките Алейна Мехмед стигна до третото място.