Рубльов най-после се присъедини към „Мастърс“ шампионите

Андрей Рубльов се присъедини към най-престижния клуб на тенисистите от АТР – този на “Мастърс” шампионите.

Руснакът спечели драматичен и интригуващ финал в Монте Карло срещу Холгер Руне с 5:7, 6:2, 7:5 за 2 часа и 36 минути игра.

Рубльов досега беше известен като “краля на АТР 500”, защото титлите му идваха в надпреварите от тази категория, а досега не се беше представял на същото ниво в “Мастърс” или “Големия шлем”.

Няколко пъти в хода на мача инициативата се прехвърляше между двамата тенисисти и зрителите видяха както феноменални изпълнения, така и изключително разочароващи – особено от гледна точка на Руне.

Той имаше контрол върху събитията няколко пъти, но сам стана архитект на провала си във втория и третия сет, а дори и отново заслужи освирквания на публиката с необузданите си прояви.

Пътят на Рубльов към трофея изобщо не беше лек, защото той се нуждаеше от трисетови победи срещу Жауме Мунар и Тейлър Фриц, а в другите си два мача мина през тайбрекове – срещу Карен Хачанов и Ян-Ленард Щруф. Нервните изблици на руснака обаче отсъстваха през настоящата седмица, което може да се счете за позитивно развитие в поведението му на корта и съответно предпоставка за трупане на още “Мастърс” купи.

Рубльов е и първият руснак с титла от най-високата категория на АТР на клей от 1990-а насам, когато това направи Андрей Чесноков.

Руне можеше да е двукратен “Мастърс” шампион още преди да навърши 20, но не можа да се справи с напрежението от водещата си позиция в резултата и на самия корт. Редуването на непредизвикани грешки и чудесни удари натежа в негов ущърб към края, като той така и не можа да издържи психически на отговорността да завърши успешно мача.

Все пак, 19-годишният датчанин ще бъде с нов личен рекорд за ранглистата от следващата седмица, когато ще заеме седмото място. Рубльов остава шести, но съкращава изоставането си от петия Стефанос Циципас на малко под 1000 точки.