В Китай започва разследване за съмнителен мач

Китайските баскетболни власти са наредили разследване за двубой от местния шампионат, завършил в последните секунди с победа на отбора, който изоставал, след серия от грешки, съобщава агенция АП.

Разследването сочи към продължаващи подозрения за широко разпространена корупция в китайския спорт, като най-силно е засегната елитната професионална футболна лига на страната.

В мач номер 3 от серията в първия кръг на плейофите Цзянсу Драгонс водят срещу Шанхай Шаркс със 100:96 при оставащи минута и 36 секунди игра. Тогава Драгонс правя серия от грешки, което носи на Шаркс преднина от 10 точки и мачът приключва с победа за Шанхай Шаркс със 108:104 и аванс от 2-1 победи в серията, който ги изпрати на четвъртфиналите.

След недоволството от страна на феновете, оглавяваната от бившия играч на Хюстън Рокетс Яо Мин Китайска федерация по баскетбол обяви, че ще търси отговори.

„Китайската баскетболна асоциация обърна сериозно внимание на мача от плейофите между Шанхай и Цзянсу, който предизвика огромни съмнения от медиите и феновете“, обявиха от организацията.

„Възложихме разследване по въпроса и поискахме от двата клуба да представят своите доклади за мача“, се казва още в изявлението и се допълва, че ще бъдат наложени наказания за всяко установено нарушение без да се посочват конкретни подробности.