През последните дни търговци на месо и фермери алармираха за опасност от заливане на българския пазар с агнешко от Северна Македония и други страни.
Част от търговците в пограничния със Северна Македония Благоевградски регион стигнаха по-далече в твърденията си – според едни от големите вносители и търговци на месо в областта македонското агнешко ще бъде продавано у нас като българско и с български печат.
Твърдение: Пазарът е залят с македонско агнешко месо, което е клано в България и му е сложен български печат
Проверка в част от търговските обекти в Благоевград също установи, че 10 дни преди Великден агнешко месо или все още няма или то е с български печат, съобщава БНР.
БАБХ също започнаха масирани проверки в кланици и търговски вериги във връзка с притесненията на Овцевъдната асоциация, че до момента над 200 тона агнешко е внесено в България от съседна Македония на цена под 7 евро за килограм, което компрометира пазара на българското агнешко месо.
Асоциацията дори обяви протестна готовност заради безконтролния внос на агнешко месо от Република Северна Македония, но после се отказа.
Отправено е запитване до ОБДХ, седмица след започналите от тях проверки, дали е възможно вносно агнешко да бъде заклано у нас и да му се постави български, син печат. В отговор д-р Калина Милушева, началник-отдел „Контрол на храните“ при Областната дирекция по безопасност на храните Благоевград заяви, че и трупното агнешко, което се внася в България и живото, което се коли в български кланици се обозначава с червен печат, а не със син, както е за българското месо.
Тя уточни, че в област Благоевград македонски агнета няма за клане, има гръцки само в две кланици. Те се маркират с червен печат и в документа, който тръгва от кланицата към предприятието или месарския магазин е отразено, че животното е отгледано в една страна, а само е заклано в България и печатът му е задължително червен, а не син.
Заключение
Твърдението, че пазарът е залят с македонско агнешко месо, което е клано в България и му е сложен български печат е НЕВЯРНО. Няма как да се постави български печат за произход на месо, влязло у нас от друга държава, но заклано в България.