Почти ясна е първата плейофна двойка в НБЛ

Почти сигурно е, че отборите на Рилски спортист и Академик Пловдив ще се изправят един срещу друг на четвъртфиналите в плейофите на Националната баскетболна лига. Самоковци вече си осигуриха спечелваното на редовния сезон, докато пловдивчани заемат осмото място във временното класиране и разполагат с добър аванс пред преследвачите си.

Академик се възползва от поредната грешна стъпка на основния си конкурент – Ямбол, който в сряда вечер загуби домакинството си на Шумен с 80:83. Това бе много неприятно поражение за ямболии, тъй като реално погледнато именно този двубой бе най-лесният им в програмата до края на сезона.

Така в момента отборът на Академик остава на осмото място в таблицата с баланс от 9-16, докато тимът на Александър Алексиев е девети със 7-18. С една победа по-малко са Шумен (6-20) и Черно море Тича (6-19), които също имат шансове за осмото място, но твърде малки.

За да измести Академик от осмицата, отборът на Ямбол трябва да спечели поне три от последните си пет мача и в същото време да се надява на грешки на своя съперник. Ямболии обаче се изправят последователно срещу лидерите в класирането Балкан, Рилски спортист и ЦСКА, а след това играят и срещу Левски и Черноморец. Късата им ротация оказва влияние в най-важната част от сезона, така че мисията да спечелят срещу поне три от горепосочените отбори изглежда почти неизпълнима. 

Снимка: НБЛ