Младенов пред Sportal.bg: Многото чужденци пречат на младите баскетболисти

ЦСКА приема Левски в голямото дерби на 28-мия кръг от Националната баскетболна лига. Срещата е днес от 19:00 часа, а преди това бившият баскетболен национал Бойко Младенов гостува в студиото на Sportal.bg, където коментира колко е важно за младите играчи наличието на опитните Златин Георгиев и Асен Великов в Левски. 

„Отборът на Левски наистина е много подценяван и аз разбирам защо.

Като погледнете класирането, те са на седмо място в момента. На седмо място в предишните години бяха отбори, които нямаха никакви претенции към каквото и да било. Но сега първенството е много изравнено и това, че са на седмо място не е от значение. Те могат да изненадат всеки, да победят всеки. Имат много добри млади качествени играчи, също така имат много добри изявени лидери, които в тежките моменти успяват да държат и да крепят отбора. Показвали са го много години. Това са играчи като Златин Георгиев, като Асен Великов. Те са единствените двама баскетболисти, които останаха от този отбор, в който съм играл, така че ги познавам доста добре и знам какво да очаквам от тях във всеки един мач. Бях сигурен, че ще изиграят професорски финала и ще спечелят.

38

Купа на България: ЦСКА - Левски II

Много е важно в отбора да има такива играчи като Златин и Асен, за младите. Това е основно правило за всяка една селекция. Ако това бъде спазено, отборът ще има потенциал, ще има потенциал и играчите да се развиват. Много е важно за младите играчи, като тези на Левски, да имат пример, който Златин и Асен дават. Това ще им помогне много. Виждаме и на терена им помага, постоянно са насърчавани, дори когато грешат, което е много важно за тях. С подкрепата, която имат младите играчи на Левски, аз виждам едно добро бъдеще. Но това не трябва да бъде само в отбора на Левски, това трябва да бъде и в останалите отбори в България. Разбирам, че е трудно за всички, но ако искаме да имаме добър и качествен баскетбол, не само в Левски трябва да има такива добри млади играчи, трябва да има във всеки един отбор.“, коментира Младенов.

38

Купа на България: ЦСКА - Левски II

Засегнахме и една от болните теми в баскетбола, а именно – „Трябва ли да се разчита на толкова много чужденци или трябва да се дава шанс на младите състезатели?“. Ето какво е мнението на Младенов:

„Бюджетът на ЦСКА е доста солиден, привлечени са доста добри и качествени чуждестранни играчи, които помагат на отбора, но има време този отбор да изгради собствена школа, собствени традиции. Когато чужденците са в умерено количество съм съгласен, но когато са повече от трима-четирима на терена, аз не виждам това нещо да дава добър резултат. Според мен повече пречи на младите момчета, на които им изяждат от времето. Но пък относно тренировки, да по-добре е да имаш качествени играчи на тренировки, с които могат младите играчи да се развиват, но те също трябва да получават време на терена в такива важни мачове като финал за купата, като полуфинали и като първенство – полуфинали и финали.“, смята Младенов.