Военен експерт: НАТО може да нанесе унищожителен удар по Русия с 20-30 хил. крилати ракети

Военният експерт Сергей Миронов, доцент в катедрата по международна и национална сигурност на Дипломатическата академия на МИД, смята, че Русия може да бъде атакувана от НАТО с десетки хиляди крилати ракети.

Според него, Северноатлантическият алианс, обмисля възможността да подобен тип широкомащабна офанзива. 

Ракетите могат да бъдат изстрелвани от кораби в европейски териториални води, във връзка с което Вашингтон се стреми да разшири броя на страните-членки на НАТО, за да увеличи контролираната си морска територия.

„Концепцията за глобален удар беше разработена, доколкото си спомням, преди около десет години.

Мога да кажа на какво се основава тази концепция. Първо, морския компонент. Защо сега им трябват Финландия и Швеция в НАТО? Да се ​​възползват от акваторията на тези държави, за да докарат там кораби с крилати ракети.

И те могат да ни ударят с 20 000 до 30 000 ракети едновременно“, каза Миронов.

По неговите думи, въпреки че Русия разполага с модерни системи за противовъздушна отбрана, няма да е възможно да се отрази такъв масиран удар. „Дори и с много качествена система за ПВО, ние няма да можем да отразим този удар“, подчерта военният експерт.

В момента подобен удар е само част от концепцията, разработвана от НАТО, тъй като Алианса все още не разполага с нужните единици бойни кораби. Според редица оценки, броят на крилатите ракети Tomahawk в армията на САЩ е около 10-12 хиляди.

 

Превод и редакция !