Фелисиано Лопес постигна първа победа в ATP тура от 19 месеца насам

Бившият номер 12 в световната ранглиста по тенис Фелисиано Лопес (Испания) постигна първа победа в състезание от ATP тура от 19 месеца.

41-годишният левичар Лопес се класира за втория кръг на турнира на твърда настилка в Акапулко (Мексико) с награден фонд 2 милиона долара, след като се справи с Кристофър Юбанкс (САЩ) със 7:6(3), 6:4.

Участващият с „уайлд кард“ испанец пласира 11 аса за първия си успех от юли 2021 година в Гщаад (Швейцария). Ветеранът спаси четири сетбола при 4:5 гейма на собствен сервис, а след това взе първата част със серия от пет поредни точки в тайбрека. Във втория сет той постигна ключов пробив в десетия гейм, за да триумфира.

За място на четвъртфиналите Лопес, който е 1035-и в света в момента, ще играе срещу поставения под номер 6 Франсис Тиафо (САЩ), който стартира със 7:6(6), 6:4 над японеца Йошихито Нишиока. Поставеният под номер 2 Каспер Рууд (Норвегия) се поизмъчи, но стигна до победата срещу аржентинския квалификант Гуидо Андреоци с 6:4, 4:6, 7:6(2), след като навакса ранен пробив пасив в решаващия трети сет.

Финалистът в надпреварата през 2020 година и трети поставен Тейлър Фриц (САЩ) надделя над сънародника си Джон Иснър с 3:6, 6:3, 6:4, а във втория кръг ще срещне канадеца Денис Шаповалов, който елиминира Миомир Кецманович (Сърбия) с 6:7(4), 6:0, 7:5.

Номер 4 Холгер Руне (Дания) също трябваше да преодолее сет пасив за успеха над участващия с „уайлд кард“ Бен Шелтън (САЩ) с 6:7(7), 6:4, 6:2, след като взе осем от последните десет гейма в мача.

Водачът в схемата Карлос Алкарас (Испания) по всяка вероятност ще се откаже от участие в турнира, съобщи треньорът му Антонио Каскалес.

Причината е контузия на десния крак, която Алкарас получи в неделния финал на клей в Рио де Жанейро.

19-годишният испанец се завърна на корта в средата на февруари след около три месеца и половина отсъствие заради лечения на контузии. Той спечели надпреварата в Буенос Айрес след успех над Камерън Нори, а седмица по-късно британецът взе реванш в мача за трофея в Рио.

„Надяваме се да е само мускулен спазъм, но за него ще бъде трудно да играе в Акапулко и заради смяната на настилката, на която той въобще не е тренирал“, коментира Каскалес.  Алкарас трябва да играе по програма тази нощ в първия кръг срещу Макензи Макдоналд (САЩ).