Трипъл-дабъл на Асен Великов не спаси Левски в Балканската лига

Отборът на Левски допусна шестата си загуба в груповата фаза на Балканската лига. Воденият днес от Божидар Гьорев тим отстъпи със 79:84 на косовския Башкими в столичната зала “Триадица”. По този начин “сините” остават на последната седма позиция в класирането с баланс от 1-6, докато Башкири е пети с актив от 2-5.

В групата на Левски за днешния мач не бяха контузените Алън Арнет и Николай Михайлов, както и Лъчезар Димитров, който е с националния отбор.

“Сините” бяха водени от Гьорев, тъй като Димитър Ангелов е в щаба на “лъвовете” за предстоящите мачове с Румъния и Португалия.

Башкими беше първият отбор, който успя да си създаде трайно превъзходство и да се отскубне с известна разлика в резултата в след откриващите няколко минути игра. Гостите от Косово използваха факта, че стълбът в подкошието на “сините” Джон Флорвиъс натрупа две бързи лични нарушения, което помогна на Башкими да използва ръстовото си предимство. Така или иначе обаче Башкими поведе с едва пет точки при 7:12, след което домакините намериха своевременно решение на проблемите си и изравниха резултата при 17:17 в края на първата четвърт. Завръщането на Флорвиъс на терена на старта на втория период помогна на столичани да си извоюват първия двуцифрен аванс в резултата при 29:19.

Въпреки това дистанцията между двата тима отново бе съкратена, най-вече благодарение на точната стрелба на 209-сантиметровия ветеран в състава на Башкими Фисник Ругова, който отбеляза няколко поредни тройки и помогна за това разликата да се съкрати до само две точки на голямата почивка – 42:40. След почивката директните съперници за плейофите се захапаха здраво, като нито един от двата отбора не съумя да се изстреля напред в резултата така, както се случи през първото полувреме, когато домакините за кратко поеха контрол върху мача. През цялата трета четвърт дистанцията между двата отбора не набъбна нито веднъж до повече от три точки, като преди старта на заключителния период резултатът бе равен при 57:57. Последната част също предложи много интригуващи моменти, като двубоят продължаваше да е изключително равностоен.

Тимът на Башкими разчиташе до голяма степен на едрото тяло на бившия център на Кливланд Кавалиърс Самардо Самюълс, който носеше отбора на гърба си. При преполовяването на четвъртината резултатът бе 69:71 в полза на гостите от Косово. Отново Самюълс бе точен за 70:73, но след това гонещият трипъл-дабъл лидер на Левски Асен Великов изравни за 73:73 с оставащи около две минути до финалната сирена. След това обаче тимът на столичани пропусна възможност да поведе, а гардът на Башкими ДеХуан Граф отбеляза тройка за 73:76. Отново той реализира два наказателни удара след това, за да изведе отбора си с пет напред при 73:78. До финалната сирена баскетболистите на Башкими не позволиха отпускане и заслужиха победата след 79:84.

Асен Великов записа рядък трипъл-дабъл от 17 точки, 14 борби и 10 асистенции за отбора на Левски. Джон Флорвиъс добави още 17 точки и 6 борби, Момчил Кадиев се разписа с 12 точки, а Марио Боянов приключи срещата с 11 точки.

Самардо Самюълс бе най-резултатен за Башкири с 23 точки и 9 борби. Даниел Лекндрай добави 18 точки и 10 борби, а Фисник Ругова вкара още 16 точки.