Франция е прехвърлила тайно ракетни системи Akeron в Украйна: Какво се знае за тях ВИДЕО

Според заместник-председателя на Комисията по национална отбрана Жан-Луи Тиерио украинските военни вече са използвали противотанкови ракетни системи в бойна ситуация.

Франция предаде нови противотанкови ракетни системи Akeron на Украйна. Това заяви заместник-председателят на Комисията по национална отбрана и въоръжените сили на Франция Жан-Луи Тиерио, цитиран от украинския Фокус.

„Франция предаде на Украйна неназован брой противотанкови ракетни системи и ракети за тях“, каза Тиерио.

Той уточни, че официален Париж е държал този трансфер да остане неизвестен публично.

„Днес е ясно, че оръжията, които изпращате, са добри и работят. Самоходните оръдия „Цезар“, системата за противовъздушна отбрана „Мистрал“ и изпратените Akeron MP вършат добре работата си“, добави вицепрезидентът на Френската комисия по национална отбрана.

Akeron MP е лека многоцелева ракета. Тя принадлежи към ракетните системи от пето поколение и влезе на въоръжение във френските въоръжени сили през 2017 г.

Противотанковата ракетна система (ATGM) е разработена от MBDA France, за да замени произведените в САЩ MILAN и FGM-148 Javelin.

Akeron MP е преносим комплекс (теглото й е до 15 kg) и е предназначена за използване от пехотинци. Може да се монтира и на бойни превозни средства.

Има обхват до пет километра. Инфрачервената оптична система за самонасочване на ракетата позволява насочването й към целта автономно и без допълнителен вход. Веднага след изстрелването военните могат да напуснат позицията.

Дания предаде на Украйна всичките си самоходни оръдия CAESAR. В арсенала на датските въоръжени сили към 2022 г. имаше 15 единици такова оръжие. Освен това по-рано стана известно, че Копенхаген ще прехвърли на украинската армия всичките 19 самоходни оръдия CAESAR, които бяха закупени за собствената им армия.

Фокус пише още, че през февруари Украйна е поискала средства за защита срещу ядрени и химически оръжия. Страната ги поискала от Италия като част от пакет за военна помощ.

Превод