Гърция си проправи път към четвъртфиналите на ЕвроБаскет 2022

Отборът на Гърция е последният четвъртфиналист на Европейското първенство по баскетбол. Тимът, воден от селекционера Димитрис Итудис, се справи по трудния начин със съпротивата на Чехия, постигайки победа с крайното 94:88 (20:20, 21:25, 22:22, 31:21) в Берлин. Успехът на „елините“ бе материализиран в последната четвърт, след като в рамките на първите 30 минути определяните като аутсайдери чехи не даваха никакво спокойствие на Янис Адетокунбо и компания.

Така на четвъртфиналите на ЕвроБаскет 2022 отборът на Гърция ще се изправи срещу домакините от Германия.

В останалите срещи Испания ще премери сили с Финландия, Словения ще продължи защитата на титлата срещу Полша, а Франция и Италия застават един срещу друг в непредвидим сблъсък.

Мачовете Испания – Финландия и Германия – Гърция ще се проведат във вторник, докато Франция – Италия и Словения – Полша остават за сряда.

Иначе, двубоят между Гърция и Чехия започна с краткотраен превес на южните ни съседи, които се изстреляха напред с 11:2 след първите няколко минути игра в „Мерцедес-Бенц Арена“. Момчетата на Ронен Гинзбург обаче отвърнаха със страхотна серия от 12 последователни точки, като в крайна сметка равенството след една четвърт игра бе налице при 20:20. Втората четвърт премина равностойно, като нито един от двата отбора не успя да се отскубне на повече от четири точки разлика, каквато бе преднината на чехите при 41:45 на голямата почивка. 

Изненадващо или не, символичните гости продължаваха да водят в мача и през почти цялата трета част, като Ян Весели и съотборниците му постоянно отблъсваха опитите за обрат на своите съперници. До такъв се стигна за кратко при 61:60, но в крайна сметка с две тройки на Яромир Бохачик и Томаш Кизлинк тимът на Чехия разполагаше с аванс от четири точки преди старта на финалната четвърт при 63:67. 

Селекционерът на „елините“ Димтрис Итудис се погрижи да мотивира своите играчи по време на кратката пауза, като това си пролича при чудесната серия от 15:3, която Гърция нанесе на старта на последната четвърт. По този начин „елините“ се отскубнаха напред в резултата при 78:70, а накрая Янис Адетокунбо взе нещата в свои ръце и сложи точка на спора с две успешни стрелби от далечна дистанция, за да осигури победата на Гърция – 94:88.

Янис отново бе движещата сила на гърците със своите 27 точки, 10 борби и 5 асистенции. Ник Калатес добави 14 точки, 5 овладени топки и 6 завършващи подавания, Йоанис Папапетру вкара 13 точки, а Костас Слукас се разписа с още 10.

Ян Весели наниза 21 точки за отбора на Чехия. Войчех Хрубан вкара 17, Патрик Ауда и Ондрей Балвин нанизаха по 12 точки всеки, а Яромир Бохачик остана с 11. Впечатляващ мач направи гардът на чехите Томаш Саторански, който вкара само 3 точки, но записа цели 17 асистенции – рекорд в историята на ЕвроБаскет.

Снимка: ФИБА