Белгия съкруши Грузия пред невероятна атмосфера в “Арена Тбилиси”

Отборът на Белгия изкова изключително важен успех в група “А” на ЕвроБаскет 2022. Селекцията на Дарио Гергя излъгаха домакините от Грузия със 79:76 (16:11, 22:11, 20:19, 12:19, 9:6) пред пълните трибуни на 10-хилядната „Тбилиси Арена” в грузинската столица. Както е известно, по-рано днес на мачовете Испания – България и Турция – Черна гора почти нямаше зрителски интерес в съоръжението, което обаче се напълни до краен предел за любимците на домакините. 

Така след изиграването на първия кръг в група “А” отборът на Испания е лидер с актив от 1-0, докато Турция и Белгия са съответно втори и трети, също с по 1-0. Четвърти е Грузия с 0-1, пети е Черна гора, а България е на дъното заради тежкото си поражение от “Ла Фурия”. Белгийците контролираха събитията на терена през по-голямата част от първото полувреме, като през цялата втора четвърт авансът им варираше между 6 и 9 точки. 

Първото полувреме приключи при 38:32 в полза на състава на Белтия, който вдигна оборотите и удвои преднината си в началото на третата част – 48:36. Грузинците стопиха известна част от дистанцията, но в крайна сметка отстъпваха с 58:51 след края на третата четвърт. Заредени от енергията на своите фенове обаче домакините от Грузия показаха характер и съумяха да наваксат двуцифрен пасив в хода на последната четвърт, благодарение на отлични изяви на Сандро Мамукелашвили и Тад МакФадън. 

Именно МакФадън предизвика обрат в мача с тройка за 62:64, а няколко секунди след това и Дуда Санадзе бе точен от далечно разстояние, за да вдигне публиката на крака при 62:67. Белгия обаче успя да навакса изоставането си и да вземе точка аванс, преди един кош от наказателната линия на Бека Буржанадзе да фиксира крайното 70:70 след края на редовното време. 

В първите четири минути от допълнителните пет резултатът беше равен, преди добавка на Исмаел Бако да изведе Белгия напред при 76:74. Грузинците изравниха чрез Мамукелашвили, но страхотна тройка на Джонатан Табу около три секунди до края на продължението фиксираха крайното 79:76 в полза на “червените дяволи”. 

Героят Джонатан Табу и Жан-Марк Муема нанизаха по 14 точки за състава на Белгия. Исмаел Бако добави 11 точки, а Ману Лекомт прибави 10 точки и 5 асистенции. 

Сандро Мамукелашвили бе лидерът на Грузия с 18 точки и 13 борби. Тад МакФадън добави 17 точки и 6 асистенции, а Гога Битадзе прибави 14 точки и 9 борби.