Германия вади от употреба номера на Новицки на ЕвроБаскет 2022

Номер 14, с който дълги години играеше Дирк Новицки за националния отбор, ще бъде изваден от употреба на 1 септември, съобщи Германската баскетболна федерация.

Специалната церемония ще се състои в Кьолн, точно преди първия мач на Бундестима на Евробаскет 2022 срещу олимпийския вицешампион Франция. 

Това ще бъде първият случай, при който национална федерация вади от употреба определен номер. Доскоро това бе невъзможно, тъй като правилата на ФИБА изискваха всички 12 играчи в тима да носят номера от 4 до 15.

„Почувствах чест и гордост, когато от федерацията ми предложиха това си виждане. Това бе много приятна изненада за мен и нямам търпение за това, което ме очаква в Кьолн“, каза Новицки в изявление.

През януари тази година отборът на Далас Маверикс, за който германското тежко крило игра през цялата си 20-годишна кариера в НБА, също извади от употреба любимия му номер 41. 

За националния отбор на Германия 213-сантиметровият Новицки има 153 мача. Той спечели бронзов медал на световното първенство през 2000 година и сребърен на европейското първенство през 2005 година. На Олимпийските игри в Пекин през 2008 година баскетболистът бе знаменосец на делегацията на Германия.