България U20 с труден, но успешен завършек на Европейското

Младежкият национален отбор на България по баскетбол завърши на седмо място в крайното класиране на Европейското първенство в Дивизия “Б” в Тбилиси. Тимът на Георги Младенов спечели последния си мач от турнира, след като надделя със 69:64 (21:21, 22:17, 17:13, 7:13) над Северна Македония в пряк сблъсък за седмата позиция.

Така “лъвчетата” приключиха участието си на шампионата на Стария континент с баланс от три победи и три загуби. Те потеглиха отлично в груповата фаза с два последователни успеха – над Латвия и Унгария, но след това отборът загуби концентрация и се сбогува с мечтата за промоция за Дивизия “А”.

България U20 отстъпи пред Финландия с 64:67 на четвъртфиналите, а в опита си да се бори за петото място в подреждането падна и от Швеция с 67:73.

Днес българските момчета показаха по-добро представяне от своя съперник в първите три части игра. Първото полувреме протече равностойно, като едва в края на втората четвърт селекцията на Георги Младенов успя да се измъкне с аванс от седем точки при 43:36. “Трикольорите” контролираха двубоя след 15-минутната почивка и дори достигнаха до двуцифрена преднина при 53:43, задържайки аванса си до края на третата четвърт. 

“Лъвчетата” обаче отново имаха проблем с концентрацията в ключовите моменти, като отборът на Северна Македония намери начин да стопи изоставането си до само три точки в последните секунди. Два пропуска от наказателната линия на западните ни съседи все пак помогнаха на българския отбор да задържи преднината си, като Константин Костадинов оформи крайното 69:64 от наказателната линия.

Константин Костадинов бе над всички за България U20 с 22 точки и 7 борби. Емил Стоилов добави дабъл-дабъл от 16 точки и 14 овладени топки, а Михаил Комбаков се разписа с 12 точки, 4 борби и 4 асистенции.

Марко Милованович реализира 18 точки за Северна Македония. Лука Савикиевич отбеляза 14 точки плюс 5 асистенции, а Амар Хот остана с дабъл-дабъл от 10 точки и 13 борби.

Снимка: ФИБА