Инфарктна развръзка на изборите във Франция, партията на Макрон е “разбита и победена“

За първи път в историята на Петата република действащият президент на Франция не успя да спечели мнозинство на парламентарните избори, заяви Жан-Люк Меланшон, лидер на лявата партия „Непокорна Франция“ и на алианса от леви партии „Нов екологичен и социален народен съюз“ (Nupes), съобщават световните издания.

„Президентската партия е победена и разгромена. За първи път новоизбраният президент не успя да спечели абсолютно мнозинство“, заяви Меланшон, чиято реч беше излъчена в профилите му в социалните мрежи, коментирайки първите резултати от изборите. 

Той отбеляза, че левият алианс ще участва във втория тур на изборите на 19 юни в повече от 500 избирателни района.

 

В неделя във Франция се проведе първият тур на изборите за Националното събрание (долната камара на парламента). Избирателните секции приключиха в 18:00 ч. местно време (19:00 ч. българско време) в регионите и в 20:00 ч. местно време (21:00 ч. българско време) в големите градове.

По данни на Министерството на вътрешните работи избирателната активност към 17:00 ч. местно време (18:00 ч. българско време) е била 39,42%.

Според екзитполовете лявата коалиция „Нов екологичен и социален народен съюз“ (Nupes) на Жан-Люк Меланшон побеждава коалицията „Заедно!“ на президента Еманюел Макрон на първия тур на парламентарните избори във Франция набирайки 26,2% от гласовете.

Жан-Люк Меланшон

Междувременно данните на Министерството на вътрешните работи на страната след обработката на повече от 70% от гласовете показват, че коалицията на Макрон води с 24,29%, докато левият алианс на Меланшон получава 22,61%.

Вторият тур на парламентарните избори във Франция ще се проведе на 19 юни. На тези избори се избират 577 членове на Националното събрание (долната камара на парламента) за петгодишен мандат измежду близо 6300 кандидати.