Здравков чака още двама нови на „Огоста“

Старши треньорът на Монтана Антони Здравков даде интервю, в което говори за лятната подготовка, селекцията и целите пред отбора. Специалистът призна, че на „Огоста“ чакат двама нови офанзивни футболисти.

Г-н Здравков, успяхте ли да си отпочинете? 
– Имах много кратко време за почивка, но нашата работа е такава. Важното е момчетата да са си отпочинали.

Монтана започна подготовка с петима нови – Димитър Тодоров (ЦСКА 1948), Мартин Сандов (Спортист Своге), Мишо Минков (ЦСКА 1948), Иван Йоанис (Локомотив София), Емануил Личев (ЦСКА 1948). 
– Да, смятаме, че те имат качества и ще бъдат полезни за отбора. Надявам се да донесат положителен характер и емоция в съблекалнята и на терена.

Шестима футболисти имаха договори с клуба до 30 юни и си тръгнаха от стадион „Огоста“ като свободни агенти. 
– На някои от тях, като Стоян Предев и Айман Касими, не се подновиха договорите. Други пък заявиха, че искат да търсят нови предизвикателства. Стефан Цонков още преди края на миналия сезон бе ясно, че преминава в ЦСКА 1948, Лиандро Мартис преди няколко дни прие офертата на новака в елита Спартак (Варна). Александър Башлиев също каза, че иска да играе в отбор от Първа лига и няма как да го задържим. На всички искам да благодаря за доброто отношение към клуба и за професионализма и да им пожелая успех в новите им отбори.

Още колко нови футболисти включва лятната селекция на клуба? 
– В напреднали преговори сме с двама офанзивни играчи и се надявам до края на седмицата или най-късно в началото на следващата да ги привлечем в отбора.

През пролетния полусезон част от отбора бяха цели десет футболисти, които са възпитаници на ДЮШ на Монтана, като четирима от тях бяха титуляри. Такова нещо не се бе случвало в последните години. Ще продължите ли да залагате на местни момчета? 
– Да, Кристиян Вълков (19 г.) и Ивелин Георгиев (17 г.) отново тренират с мъжете, Ивелин вече направи и дебют в професионаллния футбол. Доволен съм и от останалите момчета. Всеки един от тях обаче трябва да се бори за мястото си и непрекъснато да се доказва. Даром никой няма да получи нищо. Това важи и за всички в отбора.

Един от лидерите на Монтана Сергей Георгиев вече е готов да се завърне в игра след тежката контузия, която получи през пролетта на 2021 година. 
– Дали е на сто процента готов ще покажат дните в подготвителния период. Дано да няма проблеми, всичко да е нормално и да влезе в добра форма. Той ще е полезен за нашия отбор.

Програмата за подготовка е ясна? 
– До 21 юни ще тренираме тук, от 22-ри заминаваме за 10 дни на лагер в Банско. След завръщането си от пиринския балкан ще продължим да се готвим в домашни условия до първия мач от първенството.

Колко контролни срещи ще изиграе Монтана това лято? 
– Предвиждаме шест, като за три от тях се знаят съперниците – играем със Спортист (Своге) на 18 юни, със Славия на 23 юни и закриваме проверките с мач със Струмска слава на 8 юли. Останалите три контроли ще бъдат в Банско, по това време ще има много отбори на лагер там, очаквам в близките дни да е ясно, с кои ще премерим сили.

След края на миналия сезон казахте, че мисията ви в Монтана е била да изградите добър колектив и отбор, който да играе атакуващ и приятен за окото футбол. Коя е следващата крачка? 
– Монтана да спечели промоция за „А“ група. Поне за мен лично друга цел от тази няма.

Какво си пожелавате в началото на лятната подготовка? 
– Пожелавам си едно единствено нещо – футболистите да са здрави и да работят всеки ден за изпълнението на целите, които ще преследва Монтана през настоящия сезон. И да радваме феновете на отбора с добра игра и победи.