Най-добрият борец в историята на Евролигата прекрати кариерата си

Легендата на Жалгирис Каунас Паулиус Янкунас официално окачи кецовете на пирона. 205-сантиметровото тежко крило прекратява професионалната си кариера след 19 години като част от литовския доминант. Неговата роля в Жалгирис обаче няма да бъде прекъсната, като той ще бъде назначен на поста генерален мениджър в родния си тим.

38-годишният Янкунас завършва кариерата си като най-добрия борец в историята на Евролигата със своите 2,010 борби, като зад него в класацията се нареждат Фелипе Рейес с 1,801 и Кайл Хайнс с 1,656. Също така литовецът е играчът с най-много мачове в най-силната клубна европейска надпревара – 392, заема пето място за най-много успешни стрелби от зоната за две точки със 1,011 и е осми във вечната топреализаторска ранглиста с 3,241 точки.

Янкунас не успя да спечели трофея от Евролигата в кариерата си като играч, но все пак той може да се похвали с 15 титли от литовския шампионат и 9 Купи на Литва. Крилото е седемкратен участник в “Мача на звездите” в балтийското първенство, а най-голямото му индивидуално постижение в кариерата е попадането във Втория идеален отбор на Евролигата през 2018-а.