Nissan и Mitsubishi представиха коли за 14 хиляди долара ВИДЕО

Nissan и Mitsubishi представиха в Япония едновременно два нови модела, които са произведени в съвместното им предприятие NMKV (Nissan Mitsubishi Kei Vehicle).

Това са електрически автомобили, при това доста достъпни – посочва се, че цената на базовите версии с включени субсидии ще бъде около 14 хил. долара.

Nissan Sakura и Mitsubishi eK X EV са базирани на серийни автомобили с традиционни двигатели с вътрешно горене.

Но докато Nissan Sakura е получила нова каросерия, то за своя автомобил Mitsubishi са решили да изберат по-прост начин и са поставили електрически „пълнеж“ в каросерията на серийния кейкар Mitsubishi eK X.

Предно разположеният двигател произвежда 64 к.с. (не е разрешено повече за кейкар), а батерията с капацитет 20 kWh позволява изминаването на максимум 180 км с едно зареждане в цикъла на измерване на WLTC. Максималната скорост на автомобилите е 130 км/ч.

Въпреки сравнително скромните възможности, оборудването на тези малки коли (дължина 3395 мм) не е лошо: има 9-инчов екран на мултимедийната система, LED фарове, 14- или 15-инчови джанти, автоматична система за паркиране, круиз контрол, има и функция e-Pedal, при която автомобилът може да се управлява практически без докосване на педала на спирачката.

Заявената цена на Nissan Sakura е 18 200 долара (Mitsubishi eK X EV е с 500 долара по-скъп). Но благодарение на държавните субсидии Sakura може да се купи за 13 900 долара. 

Харесайте  и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Mitsubishi eK Cross EV