С до 35% ще ни излезе по-скъпа почивката на морето през този летен сезон в сравнения с миналото лято. Това показва проверка по Черноморието, направена от bTV.
Престой „ол инклузив“ в 4-звезден хотел в черноморските курорти като Созопол и Приморско вече струва 120 лв. на човек на ден срещу 90 лв.
миналата година.
Нощувката в 3-звезден хотел вече е между 50-70 лв. на човек на ден срещу 40 лв. от миналия сезон.
Ето и какви са цените в ресторантите:
- Салатите са около 10 лв. срещу 7 лв. от миналото лято;
- Порцията цаца поскъпва от 6-6,50 лв. на минимум 7 лв.;
- Порцията пържени картофи скача с 1,50 лв. от 5 лв. миналата година до 6,50 лв. сега;
- Малка наливна бира вече е 3,50 лв. срещу 2 лв. миналата година.
Повечето хотелиери чакат началото на юни, за да отворят. Ранните записвания са на много по-ниски цени, а инфлацията им изяжда печалбите.
Такова нещо през май месец Слънчев бряг не помни! Намесиха и украинските бежанци СНИМКИ
„Няма доставчик, който да е дошъл и да не е увеличил цените с 40-50%. Страшно е, изключително много се притесняваме какви цени даваме, какви намаления даваме“, заяви управителят на хотел в Приморско Златина Владева.
В този хотел наемът на апартамент за четирима души е 250 лв. за една нощувка. Увеличението е около 10 лв. на човек в сравнение с миналата година.
„Ако миналата година в междинен период е бил 90 лева на човек на ден „ол инклузив“ пакета, тази година е 120 лв. на човек на ден“, добави Златина Владева.
Средно около 30 лв. излиза обяда за един човек. Менюто в този летен ресторант започва с уточнението, че цените са временни. Причината е, че доставчиците всеки ден променят стойността на продуктите.
В по-малките заведения по плажа предлагат обедно меню с готвени ястия като пълнени чушки, винен кебап, пиле с ориз.
„Цената е стандартна – 6,50 лв. е един обяд. Една супа е между 3,50 – 4,50 лв. Сравнително ниски цени, все пак се съобразяваме, не можем да извадим душата на хората“, обясни управителят на плажен ресторант в Созопол Силвия Христова.
В менюто обаче салатата започва от 10 лв., калмарите са 15 лв., порция сафрид е 18 лв. и всичко е с по-високи цени. Цацата също е поскъпнала.
„Миналото лято беше 6,60 лв., сега е 6,90 лв., съвсем малко сме вдигнали и то това е не толкова заради рибата, колкото заради цената на олиото, купуваме олио на 6 лв.“, добави Силвия Христова.
Така стандартна вечеря с напитки излиза около 50 лв. на човек.