Мъри отстрани Шаповалов и очаква Джокович

Бившият номер 1 в световната ранглиста по тенис Анди Мъри (Великобритания) се класира за третия кръг на турнира от сериите „Мастърс“ на клей в испанската столица Мадрид с награден фонд 6,58 милиона евро. Победителят в надпреварата през 2008 и 2015 година елиминира 14-ия в схемата Денис Шаповалов (Канада) с 6:1, 3:6, 6:2.

Така 34-годишният шотландец взе сладък реванш от Шаповалов за поражението си в три сета на „Уимбълдън“ преди девет месеца, когато съперникът му позволи да запише само осем гейма.

Мъри, който е 78-и в класацията на АТР в момента, постигна поредни победи в състезание от Тура за първи път  от Сидни през януари, когато достигна до финала. Той показа, че е на прав път за завръщането към елита на тениса след множеството си здравословни проблеми и операции на тазобедрената става през последните години.

За място на четвъртфиналите британецът ще срещне настоящия водач в световната ранглиста и трикратен победител в Мадрид Новак Джокович (Сърбия).

„На теория не би трябвало да имам шанс в този мач. Той е настоящият номер 1 в света, а аз играя с метална става на бедрото. Но за мен срещу Новак ще бъде отлична възможност да видя докъде съм стигнал в “играта ми, коментира Мъри, който има 11 победи в 36 срещи с белградчанина досега.

Двубоят ще бъде повторение на финала на турнира в Мадрид от 2016 година, спечелен от Джокович с 6:2, 3:6, 6:3. Двамата за последно пък се срещнаха в мача за трофея в Доха през 2017 година, когато сърбинът отново триумфира с 6:3, 5:7, 6:4.

„Водили сме страхотни битки през годините на някои от най-големите турнири в света. Срещали сме се четири пъти на финали в Големия шлем, играли сме и тук в мача за трофея. Но от доста време не съм имал възможност да се изправя срещу него. Не знам дали след това пак ще имам този шанс, така че смятам да му се насладя. Настроен съм много позитивно за предстоящия двубой и ще дам най-доброто от себе си“, каза Мъри.

Гледайте всички най-вълнуващи тенис двубои от ATP Masters 1000, ATP 500 и ATP 250, ATP CUP, ATP Finals и Next Gen, на живо, само в ефира на MAX Sport.