Арестович обяви кога ВСУ ще започнат контранастъплението

Въоръжените сили на Украйна ще могат да започнат контранастъпление. За освобождаването на временно окупираните селища са необходими оборудване и човешки ресурси. Това е заявил Алексей Арестович, съветник на украинския президент, съобщава УНИАН.

Той отбелязва, че за контранастъпление украинските военни се нуждаят от голямо количество оборудване, жива сила и тил.

Арестович е заявил, че украинските въоръжени сили ще започнат незабавно контранастъпление веднага щом се появи такава възможност.

„Нямаме тежки оръжия. Имаме нужда от тях. Западът ще ни го предостави и ние ще преминем в контранастъпление. Няма да има никакви отлагания“, обяснява съветникът на президента.

Войната, започната от Русия, обаче може да стане доста дълга история, уточни по-късно Арестович в ефир по YouTube канала „Feygin Live“.

Според Арестович новите оръжия, получени от Украйна, ще могат да окажат сериозно въздействие на бойното поле до края на май и началото на юни.

Самата война според него може да продължи до края на 2022 година.

„Трябва да се настроим към дълга история. Прекратяването на активната фаза в Донбас, това конкретно настъпление и преходът към позициониране не означава край на войната. Все пак има ще има тактически действия, набези, сблъсъци. Това е достатъчно дълга история и може да бъде доста дълга, може и да приключи преди Нова година, всичко зависи от редица обстоятелства“, каза Арестович.