Алкарас пречупи Циципас в зрелищен сблъсък, предстои му дебют в топ 10

Испанецът Карлос Алкарас зарадва местните фенове с победа над водача в схемата Стефанос Циципас на четвъртфиналите на турнира по тенис на клей в испанския град Барселона с награден фонд 2,8 милиона долара. 18-годишният Алкарас спечели с 6:4, 5:7, 6:2, след като направи пет пробива срещу петия поставен Циципас на корта, който носи името на Рафаел Надал.

Испанецът се стреми към трета титла за сезона, след като спечели в Рио де Жанейро през февруари и в Маями този месец.

Алкарас нарече победата си срещу Циципас „най-голямата“ на червени кортове в кариерата му.

„Изиграх невероятен мач, невероятна атмосфера изживях днес на корта. Всичко беше невероятно. Атмосферата тук, публиката, нивото, на което играх, нивото на мача. Страхотно“, заяви испанецът.

Всички играчи, които стигнаха до четвъртфиналите, изиграха мачовете си от третия кръг по-рано в петък, тъй като те бяха отложени от четвъртък заради дъжд. Преди да се изправи срещу Алкарас, Циципас се нуждаеше от малко повече от час, за да победи Григор Димитров с 6:1, 6:4. Алкарас по подобен начин елиминира своя сънародник Хауме Мунар с 6:3, 6:3.

Цициспас изглеждаше уморен, когато изоставаше от Алкарас със сет и 1:4. Той обаче показа характер и се пребори за втория сет, взимайки го със 7:5, за да изравни резултата, но Алкарас доминираше в третия сет. Двубоят завърши около полунощ.

Испанецът, който е 11-и в световната ранглиста, от понеделник ще влезе в топ 10. На полуфиналите днес той ще играе срещу Алекс де Минор (Австралия), който победи номер 4 в схемата Камерън Нори (Великобритания) с 6:3, 5:7, 6:1.

Циципас, който спечели титлата в Монте Карло миналия уикенд, не успя да стигне до втори пореден финал в Барселона. Миналата година той загуби от Рафаел Надал, а срещу Алкарас има три загуби в три мача до момента.

В другия полуфинал ще се срещнат Пабло Кареньо Буста (Испания) и Диего Шварцман (Аржентина).

Кареньо-Буста спаси три мачбола във втория сет и преодоля пасив от 1:2 в третия, за да елиминира номер 2 в схемата Каспер Рууд (Норвегия) с 4:6, 7:6(8), 6:3за малко повече от три часа.

Шварцман надделя над третия поставен Феликс Оже-Алиасим (Канада) с 3:6, 6:2, 6:3.

Гледайте всички най-вълнуващи тенис двубои от ATP Masters 1000, ATP 500 и ATP 250, ATP CUP, ATP Finals и Next Gen, на живо, само в ефира на MAX Sport.