Реакцията на Цървена звезда не закъсня: Може ли ние да поискаме всички да застанат зад транспарант „Косово е Сърбия“?

Сръбският Цървена звезда очаква образуване на дисциплинарно разследване от ръководството на Евролигата по баскетбол относно инцидента, възникнал преди мача от редовния сезон с литовския Жалгирис. Това се казва в изявление на сръбския клуб, публикувано на официалния му сайт. В неделя баскетболистите на Цървена звезда отказаха да се снимат с транспарант в подкрепа на Украйна преди мача срещу Жалгирис. След това сръбските играчи бяха освирквани от присъстващите на мача литовски фенове.

Срещата завърши с победа на тима от Каунас със 103:98 след продължение.

„Спортен клуб Цървена звезда е представител на Република Сърбия и следва официалната позиция на страната ни относно ситуацията в Украйна. По време на официална комуникация с ръководството на Евролигата и централата на Жалгирис няколко дни преди мача в Литва, беше казано, че всякакви политически действия ще бъдат забранени и никой няма да държи транспарант в цветовете, на която и да е държава, тъй като това би ни направило участници в манипулирането и политизирането на хуманистичните лозунги. За съжаление, молбата ни да не държим банер, който не е неутрален, не беше предоставен (може би под нечий натиск) и всичко след това беше политически спектакъл, а не спорт и сериозно нарушаваше основните принципи на Евролигата и на баскетбола“, се казва в изявлението.

Цървена звезда попита дали клубът има право да проведе подобно представление след инцидента и да изложи своя поглед върху световните събития.

„Трябва ли да се запитаме днес, през 2022 година, защо през 1999-а, по време на агресията на НАТО и смъртта на хиляди невинни цивилни и деца, когато баскетболистите на Жалгирис спечелиха този турнир, не се представиха с подобни транспаранти? След вчерашните събития, може ли Цървена звезда легитимно да поиска всички участници в мачовете в Белград да застанат зад транспарант „Косово е Сърбия“, за да се интернационализира допълнително проблема с опита за завземане на южната ни провинция и 17 процента от територията на Република Сърбия?“, се казва в съобщението.

Цървена звезда подчерта, че очаква „незабавен отговор“ от ръководството на Евролигата и образуване на дисциплинарно производство за инцидента в Литва.