Балкан временно излезе начело в Първа дивизия на НАЛБ

Отборът на Балкан Ботевград регистрира своята седма победа в последните си осем мача в Първа дивизия на Националната аматьорска лига по баскетбол. Ботевградчани отново достигнаха до трицифрената граница, побеждавайки тима на Фактор с крайното 100:80 (25:20, 25:15, 27:24, 23:21) в среща от 19-ия кръг на редовния сезон в НАЛБ, проведена в „Уинбет Арена“.

По този начин „зелените“ се изкачват временно на лидерската позиция в Първа дивизия с баланс от 14-3, докато втори с точка по-малко остава действащият шампион ФитСпо Баскет, който е с перфектен актив от 15-0 и е изиграл два мача по-малко от Балкан. Фактор пък се намира на седмото място в таблицата със 7 победи и 8 загуби.

Балкан и Фактор поставиха оспорвано начало на двубоя, като след изиграването на откриващите пет минути символичните гости разполагаха с аванс от четири точки при 7:11. Ботевградчани бързо намериха правилния ритъм в стрелбата си от тройката и след пет поредни успешни стрелби от далечна дистанция успяха да си върнат водачеството и да излязат с едни гърди напред в резултата при 25:20 след една четвърт игра. „Зелените“ очевидно бяха набрали сериозна инерция след показаното във втората половина на откриващия период, като именно това им позволи да се отскубнат с двуцифрена разлика на полувремето при 50:35 в своя полза. 

Отборът на Фактор на няколко пъти успяваше да скъси дистанцията на 12 точки в третия период, но символичните домакини не им оставяха шансове и систематично затваряха открилите се възможности пред тях, за да може в крайна сметка резултатът преди началото на финалния период да сочи 77:59 в полза на Балкан. Последната четвърт се превърна в доста равностойна, което бе по вкуса на ботевградчани, които задържаха убедителната си преднина и достигнаха кота 100 за крайното 100:80.

Владимир Георгиев поведе колоната за победителите с дабъл-дабъл от 22 точки и 11 борби. Александър Йонов и Любомир Лилов добавиха по още 16 точки, Тодор Петров се разписа с 14 точки и 10 асистенции, а Иван Стойчев допринесе с 11 точки и 8 завършващи подавания. Общо отборът на Балкан записа 39 асистенции на сметката си.

Филип Сребров приключи с 25 точки за Фактор. Александър-Марко Милър и Георги Георгиев се разписаха с по 14 точки, докато Юлиян Спасов реализира 11 точки плюс 8 борби от скамейката.

Снимка: НАЛБ