След КСНС заради Украйна и евентуалната война: Радев изброи 7 теми, важни за националната ни сигурност ВИДЕО

Приключи Консултативният съвет по национална сигурност при президента Румен Радев. Той бе на тема „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“.

Президентът Румен Радев очерта 7 точки, около които са се обединили участниците на съвета. В тях са включени препоръки към изпълнителната и законодателната власт.

„КСНС обсъди евентуалните рискове за България. Ескалацията на напрежението в Черноморския регион, международния тероризъм, бежанския поток изправят страната ни пред изпитания“, заяви Радев след края на КСНС. По думите му основното е да се работи по процеса за придобиване на нови способности и придобиването на нови сили за българската армия.

„Бе анализирано състоянието на въоръжените сили на България за защитата на териториалната цялост на страната. Очертани бяха областите с дефицити от способности.

Темпът на модернизация на българската армия не съответства на съвременния свят. Налице са нормативни уредби, които възпрепятстват и забавят процеса на модернизация“, посочи той и допълни: „Необходими са мерки за към повишаването на интереса към професията на военните и преодоляване на процеса на напускане на въоръжените сили“.