Как Apple принуди Facebook да промени своята рекламна стратегия

Внушителното количество лични данни, които споделяме в социалната мрежа е водещ източник на приходи за Meta. Публикациите на потребителите се превръщат в мащабна рекламна платформа, която е в основата на империята, която управлява Марк Зукърбърг. Ползотворното сътрудничество с мрежата от партньори по цял свят допълнително превръща Facebook в една от най-добрите маркетингови платформи.

Традиционният бизнес модел на реклама, който използва компанията трябваше да се сблъска с неочаквано ограничение през последните месеци.

Аpple въведоха редица промени в новата версия на iOS, включително и функция за блокиране на следенето от външни приложения. По този начин потребителите на iPhone могат да изберат да спрат тракерите от трети страни, на които разчита Facebook.

Премиерата на App Tracking Transparency (АТТ) изостри значително отношенията между двете компании. Конфликтът се задълбочи и с течение на времето придоби сериозни финансови измерения. Тези процеси принудиха Meta да преразгледат своята рекламна политика, за да продължат да бъдат толкова успешни, както досега, съобщава 9to5mac.

 

 

Още в края на миналата година стана ясно, че новата функция за проследяване в iOS коства на Facebook милиарди долари. Следенето на приложенията е важно за рекламодателите, тъй като позволява да превръщат личните ни данни в рекламни приходи. След въвеждането на ATT, обаче много хора се отказаха от това таргетиране, което засегна сериозно Facebook.

Все пак компанията няма да остане безучастна, тъй като тества различни системи, с които да преодолее рестрикциите на iOS. Алтернативно решение например е “Аggregated Event Measurement”, което предоставя на рекламодателите отново достъп до показатели за много по-голяма аудитория. Това може да се случва и след като потребителите са се отказали от таргегиране с ATT.

Apple ще продължат да дават приоритет на личните данни на потребителите, но специалистите на Meta ще са доста активни в търсенето на нови начини за заобикаляне на правилата. Можем да очакваме “Аggregated Event Measurement” да е само началото на софтуерни решения, които да позволят на компанията да монетизира личните данни на потребителите, въпреки промените на Apple.

 

Oще от Digital: Новата функция за проследяване в iOS коства на Facebook, Twitter и YouTube $10 млрд.

TagsApple