Процесорите за криповалута на Intel ще са 1000 пъти по-бързи от тези на конкуренцията

Дигиталният свят, в който живеем улеснява почти всеки аспект от ежедневието. Технологиите предлагат още по-добри начини да работим, комуникираме и да се забавляваме. Всичко това ни кара да консумираме все повече мултимедийно съдържание и да прекарваме по-дълго време пред екрана на любимите ни джаджи.  

Блокчейн технологиите са сравнително нова иновация, която тепърва ще набира все по-голяма популярност в световен мащаб, тъй като на нея са базирани криптовалутите.

Големите инвеститори не крият амбициозните си планове да обръщат внушителни капиталови потоци във виртуална валута.

Intel са компания с огромен принос за развитието на хардуерните иновации, която също разкри плановете си да навлезе в сегмента на криптовалутите. Плановете им предвиждат разработката на уникален чипсет, който се казва “Blockchain Accelerator” и е разработен специално за копаене на биткойн и други популярни виртуална валути.

Технологията на компанията има внушителен потенциал, като Intel oчакват новите им ускорители за блокчейн да предлагат сериозни ъпгрейди по отношение на производителността, съобщава TheVerge.

 

Генерирането на виртуална валута изисква сериозно количество енергия, което на свой ред се генерира от мощни компютърни системи. Експертите на Intel стигат до заключението, че решението на този проблем е разработката на мащабируем, устойчив и енергийно ефективен ускорител за блокчейн технологиите. Първите версии на уникалния чип ще са достъпни преди края на 2022г.

Вече знаем, че Block (новото име на Square, която се притежава от Джак Дорси) ще бъде първият клиент на хардуера. Интересът към ускорителя не е изненадващ, тъй като ще е оптимизиран и за нововъведения като NFT токените и предстоящите приложения на метавселената.

От Intel твърдят, че предстоящия чип ще гарантира 1000 пъти по-добра производителност, от конкурентните SHA-256 решения за копаене на биткойн. Компании като Argo Blockchain, BLOCK и GRIID Infrastructure вече са отправили предварителни поръчки за архитектурата на Intel.

Навлизането на технологичния гигант в този сектор ще се отрази положително на иновациите и ще ускори разработката на още по-добри хардуерни решения.