Xiaomi иска да конкурира Apple при смартфоните от високия клас

Китайският производител разшири пазарния си дял през изминалата календарна година за сметка на своите конкуренти. Xiaomi успяха да намерят решение на хардуерната криза и продължаващите проблеми с веригата за доставки. Специално внимание се обръща на европейския пазар, който продължава да бъде солиден източник на приходи и влияние за Xiaomi.

В продължение на няколко тримесечия компанията изпревари по продажби Apple, което само по себе си е красноречиво доказателство за популярността на смартфоните им на пазара.

Положителните трендове дори поставиха амбициозната цел Xiaomi да станат най-големият производител на смартфони до три години.

Oснователят и главен изпълнителен директор на компанията, Лей Джун няколко пъти потвърди, че именно дългосрочната стратегия ще изведе Xiaomi до лидерската позиция при смартфоните. Сега разбираме, че плановете предвиждат и да се засили влиянието на китайския производител в сегмента на премиум смартфоните.

Традиционно тази пазарна ниша се доминира от Samsung и Applе, но Xiaomi са уверени, че могат да се противопоставят на двуполюсния им модел.

 

 

Шефът на Xiaomi също така разглежда конкуренцията в премиум сегмента като “битка на живот и смърт”, която трябва да бъде спечелена, за да се гарантира дългосрочен растеж. Аpple ще продължат да бъдат водещ фактор в тази ниша, но китайският производител смята, че има какво да предложат, за да бъдат още по-влиятелни.

Все още има вакуум оставен от Huawei, които бяха сериозно засегнати от санкциите на американското правителство. Плановете на Xiaomi предвиждат да продължат да се възползват от ситуацията, като представят повече устройства от висок клас. Главният изпълнителен директор на компанията е уверен, че могат да се конкурират успешно с Apple.

Водещ приоритет за Xiaomi ще бъде възприемането на сходна стратегия с тази на Apple и гарантиране на цялостно потребителско изживяване, което да конкурира iPhone екосистемата. За целта ще бъдат инвестирани повече от $15.71 млрд. за научно-развойна дейност в следващите пет години, потвърди още шефът на Xiaomi.

По този начин компанията ще опита да си спечели ценно предимство пред Samsung и Apple в пазара на смартфони от висок клас.

 

TagsXiaomi