Спортният министър: Промяната, която започна в държавата, неминуемо ще стигне и до БФС

Спортният министър Радостин Василев направи интересно изказване по адрес на Българския футболен съюз. Той призна, че готви сигнали до компетентните органи във връзка със злоупотреби в структурите на спортното министерство. Василев добави, че е наредил проверки относно футболни клубове, участвали на последния конгрес на футболната централа.

„Имам съмнения за злоупотреби във всички свързани с ММС структури – Национална спортна база, Академика 2011, Сердика спортни имоти и БСТ.

Подготвяме сигнали до комптентните органи, ще подадем точни и ясни сигнали за евентуални злоупотреби, не говоря за усещане. 

В ММС липсва оригинална проектна документация на федерация, по един от проектите за финансиране за близо 1 милион лева. Става дума за Българския футболен съюз. През 2015 година те са получили средства от ММС за европейското първенство – оригиналният проект, с който са кандидатствали липсва. Това е министерство, има архив. Това е злоупотреба, граничеща с престъпление. 

Тук не може да говорим за невнимателна секретарка, сигурен съм, че този проект е реализиран криминално, знаят го и други хора, бяхме сезирани да проверим. Но не мога да го проверка, защото него го няма, имам отчетите и част от проверките. Говорим за начина за разходване на средствата, случвало се е на по начина, по който трябва да се случва, но си има органи. 

„Арена Бургас“ се строи десет години, това за мен е криминален случай. Доколкото съм запознат конгрес на БФС ще има през март. Това е федерацията с най-голям обществен интерес. 

Последните няколко дни сме сезирани в ММС със сигнали за клубове, участвали на предишния конгрес, който нямат реално дейност и са фантоми, за което съм възложил проверки. Преди да стана министър имам неприятен опит с тези хора, които сега ще провеждат този конгрес. Длъжен съм да направя проверки. Говорим за десетина клуба, подали сигнали. 

Моето желание е да има честен и справедлив, на който да избират клубове, които реално съществуват. Аз нямам кандидат, нямам право да подкрепя кандидат. Смятам, че промяната, която започна в държавата неминуемо ще стигне и до БФС. Това означава това, което означава“, заяви министърът пред „Нова телевизия“.