Какво трябва да знаем за технологията QD-OLED в телевизорите

QD-OLED е следващата голяма иновация в разработката на телевизори от висок клас. Технологията от години е в полезрението на водещите компании и скоро ще се превърне в реалност. Първите устройства, които се възползват от QD-OLED ще се продават на световния пазар преди края на 2022г.

На практика QD-OLED представлява по-добра версия на OLED технологията, която комбинира филтрите за квантови точки на QLED заедно със самоизлъчващата пикселна структура на OLED.

Крайният резултат е невероятно контраст и по-висока наситеност на цветовете, което ги прави по-реалистични.

Водещото предимство на QD-OLED е добавянето на QD филтър за по-добра сатурация на цветовете. Първоначалните тестове на Samsung и Sony показват, че може да очакваме над 200% увеличение в наситеността на различните нюанси, в сравнение с LED/LCD екраните.

Успоредно с това технологията гарантира и по-добър контраст на OLED телевизорите, съобщава TechRadar.

 

 

Eдин от потенциалните недостатъци на технологията е, че отделните светодиоди могат да изгорят или да задържат цвят между употребите. Структурата на QD-OLED включва син самолуминесцентен слой, който е допълнен от филм от квантови точки и стъклен екран в предната част.

Обработката на сигнала става в телевизорите, като повечето производители се фокусират върху 4K HDR Smart модели. Малко вероятно е да видим QD-OLED устройства с 8K резолюция преди края на 2022г.

 

 

Финалните цени все още не са потвърдени, но очакванията са да не бъдат драстично по-високи от OLED телевизорите. Това означава нива от порядъка на $2000-$3000 за първата вълна от QD-OLED базирани модели. Повече детайли, обаче ще научим през април или май.

Sony и Samsung ще бъдат едни от първите компании, които ще започнат да продават премиум устройства с QD-OLED технологията. Няма да е изненадващо, ако LG също представят подобен модел през втората половина на годината.

 

TagsQDOLED