Защо може да прескочим стандарта Wi-Fi 6E и да преминем на Wi-Fi 7

Wi-Fi 6E е последната версия на безжичната технология, която вече се очакваше да се използва от множество устройства на пазара. Навлизането на повече хардуерни продукти с новия стандарт, обаче се бави. Това се дължи на множество причични, включително и на продължаващата криза с недостиг на компоненти.

Пазарни наблюдатели на Dell’Oro също определят хардуерната криза като сериозен проблем за дистрибуцията на рутери и друго оборудване с Wi-Fi 6E.

Ограничените доставки вече накараха много производители да променят своята стратегия и дори да отложат премиери на нови устройства. Неочакваната ситуация ще се отрази в дългосрочен план над популяризирането на безжичнатра технология.

Представителите на бизнеса и потребителите се интересуват повече от Wi-Fi 6, отколкото новият формат заради по-изгодните цени, които откриват в търговските мрежи, съобщава ArsTechnica.

 

 

Някои големи производители вече фокусираха вниманието си към разработка на Wi-Fi 7. Концентрацията на усилия, време и средства в тази насока ще се отрази негативно на премиерата на повече устройства с Wi-Fi 6E. Именно заради това някои анализатори очакват индустрията да заеме изчаквателна позиция като измести акцента си директно към Wi-Fi 7.

Подобно развитие ще гарантира краткосрочен живот на Wi-Fi 6E, която за разлика от стандартната версия на технологията използва 6GHz честотния спектър. По този начин се добавят oще 14 канала 80 MHz, както и седем допълнителни в 160 MHz. Teзи подобрения изглежда не са достатъчни, тъй като все още има твърде малко устройства с технологията в световен мащаб.

Първите продукти с Wi-Fi 7 ще са достъпни в началото на 2023г., но е възможно премиерата им да се изтегли с няколко месеца.

 

Oще от Digital: Технологията Wi-Fi 7 ще е почти толкова бърза, колкото Thunderbolt 3