Сделката между ARM и NVIDIA за $40 млрд. се проваля

NVIDIA е компания, която не се нуждае от представяне и има силно присъствие в световния пазар на видео карти. Технологичните им решения се използват активно от обикновените потребители и геймърите. Амбициозните планове и солидният финансов капитал принуждават NVIDIA да търсят постоянно начини как да разширят своя бизнес в нови пазарни сегменти. Един от най-красноречивите примери е сделката за купуване на ARM, която е собственост на SoftBank.

Финансовите параметри на придобиването достигат до $40 млрд., което ще е една от най-солидните инвестиции в технологичния сектор. Сделката бе обявена официално още преди две години, но въпреки това все още не е финализирана. Причината е, че регулаторите се нуждаят от повече време, за да дадат своето одобрение за придобиването на ARM от NVIDIA.

Както мнозина анализатори предположиха, обаче това няма да се случи, заради недоволството сред някои от другите технологични компании и регулаторите в отделни страни.

 

 

Само преди дни ви съобщихме, че NVIDIA може да се откаже от сделката за придобиване на ARM за $40 млрд. Компанията не е доволна от бавната процедура, която бави финализирането на мащабната инвестиция. През последните месеци ситуацията се усложни излишно, което създаде предпоставки за провал на сделката. Най-подходящ пример е факта, че представителите на Федералната комисия по търговия в САЩ предприеха съдебни действия, за да блокират придобиването.

Водещи технологични компании, сред които Qualcomm и Microsoft изразиха недоволство от евентуални промени в лицензионните споразумения за използване на хардуера на ARM. Много компании разчитат на технологиите и чип дизайна на английския производител и налагането на допълнителни промени и ограничения може да се окаже сериозен проблем.

Според данни на Reuters сделката окончателно е пропаднала, тъй като регулаторите са изразили сериозни опасения за ефекта от придобиването върху конкуренцията. Вместо това ARM ще стане частна компания на борсата и се очаква да струва над $80 млрд.