NASA откриха проби на Марс, който наподобяват тези на Земята

Червената планета се превърна в един от най-интересните обекти в Слънчевата система. От десетилетие разполагаме със сложни апарати, които обикалят повърхността на Марс и предоставят ключови данни на учените. Curiosity е едно от най-важните оръжия в арсенала на NASA, което постоянно разкрива полезна информация за планетата.

Последното откритие на марсохода очертава любопитен въглероден отпечатък,който експертите не очакват да видят на Марс.

Детайлният анализи на скални отломки, върнати обратно до Земята, че някои от съдържат въглеродни маркери, които сме свикнали да асоциираме с нашата планета.

Все пак съществуването на въглеродният отпечатък само по себе си не е гаранция за наличието на древни форми на живот на Марс. Учените са изненадани и ще продължат да изучават пробите, които поставят твърде много въпроси, отколкото отговори за начина, по който се е формирала планетата, информира BGR.

 

 

Една от възможностите, според учените е откритите проби да са резултат от взаимодействие между въглероден диоксид и ултравиолетова светлина. Друга теория свързва находката с остатъци от въглерод, които са останали на планетата след голямо събитие от преди милиони години. NASA се нуждаят от повече доказателства, за да направят заключение, че са открили древни форми на живот на Марс.

Oтдалеченият анализ на пробите е сложен процес, който изправя учените пред сериозни предизвикателства за разбиране на химичните, биологичните и физичните процеси на “червената” планета. Предстои още работа, за да се извлече максимума от пробите на Curiosity, които вече озадачават специалистите на NASA.

 

TagsNASA