Ревю на сгъваемия смартфона Huawei P50 Pocket – Дизайн, дисплей, хардуер, софтуер, камери, батерия и цена

След ревюто, което Digital.bg му посвети, вече познавате добре флагман модела Huawei P50 Pro. Заедно с него обаче китайският технологичен гигант представя в България и още един свой топ модел.

 

Първи впечатления от Huawei P50 Pro - Дизайн, дисплей, хардуер, софтуер, камери, батерия и цена

 

Той е с топ технически характеристики и с премиум дизайн, който винаги привлича внимание.

Уважаеми дами и господа, представяме ви сгъваемият Huawei P50 Pocket.

 

 

Окомплектовката на Huawei P50 Pocket е доста богата. Освен стандартните книжки с инструкции, игла за SIM и кабел за пренос на данни, в кутията има още бързо 40W зарядно и много специален предпазен кейс. Той не разваля дизайна на P50 Pocket, а единствено прави корпуса с 1мм по-дебел (стандартно дебелината е 7.2мм).

 

 

Кейсът е прозрачен, има метална периферия и буквално копира визията на корпуса на смартфона. Кейсът е двукомпонентен и се прикрепва към корпуса на P50 Pocket посредством уплътняващи ленти, за активирането на които има подробна инструкция.

 

 

Несъмнено най-впечатляващото нещо в Huawei P50 Pocket е неговият дизайн. Това е смартфон, към вида на който никой не остава равнодушен. Всеки който го види, го забелязва своевременно и пита ”Какъв смартфон е това?”.

 

 

Всъщност когато е поставен на масата, P50 Pocket бързо издава каква марка е, защото Huawei много умело са поставили логото си върху външната част на отварящия механизъм. В отворено положение на конструкцията, той се скрива, но остава малко по-малко лого върху гърба на смартфона.

 

 

Самият той е стъклен, с релефна ромбоидна текстура. Светлината по нея буквално играе и P50 Pocket изглежда като жив. Материалът е изключително приятен на допир и има открито премиум излъчване. Ефекта се подсилва от масивнате мателна перифетна рамка, която е полирана до огледалност.

 

 

Някои хора биха определили Huawei P50 Pocket като типично дамски, но след няколко дни тестове, можем да кажем от опит като мъже, че с всяко следващо погледждане и взимане в ръка, бялата версията на P50 Pocket ни допада все повече. По тази причина ще определим принадлежността на дизайна, като унисекс.

 

 

Периферията на Huawei P50 Pocket е максимално изчистена, но и достатъчно функционална. В ляво се намира слота за 2 nano SIM карти. Горе е единият от двата микрофона, като втория е скрит в долната част, под лявата решетка. Под дясната стои единият от двата стерео високоговорителя.

 

 

Да, P50 Pocket разполага и с втори, който се намира над горната част на дисплея, между селфи камерата и ръбчето над нея. Тази камера спомага за лицево разпознаване при отключване, като освен него Huawei са предложили и вариант на биометрично отключване посредством пръстов отпечатък.

 

 

Fingerprint сензорът е вграден в бутона за активиране в дясната периферна част на смартфона. Там се намира и курсорът за регулиране силата на звука.

 

 

Както е видно от снимката, макар да е с доста голям дисплей, Huawei P50 Pocket е удобен за държане в една ръка. За тези които се интересуват, точните габарити на корпуса са 170мм на 75.5мм, с дебелина на профила от 7.2мм и тегло 190гр. В сгънато положение P50 Pocket се смалява до 87.3мм на 75.5мм.

 

 

Съпоставимо с прекият му конкурент Galaxy Z Flip3, в сгънато положение Huawei P50 Pocket е по-тънък. Профилът му е дебел точно 15.2мм. Като тук ще отбелебим, че при Z Flip3 в предната част дебелината е 15.9мм, а в задната 17.1мм.

Разликата се дължеше на това, че смартфона на Samsung не се сгъва напълно, тоест при свивката остава пространство, именно на което се дължи по-голямата дебелина в единия край. При P50 Pocket сгъването е пълно и при пантата не остава пространство.

 

 

Освен основния дисплей във вътрешността на корпуса, във външната си част Huawei P50 Pocket има още един дисплей. Той е кръгъл, с диагонал от 1.04″ и в комбинация с блока с камерите над него прави Pocket изцяло в тон с Huawei P50 Pro, който вече познавате добре.

 

 

Също както основния дисплей, и допълнителният е OLED. Той е пълноценен и на него се виждат известия, часовник, прогноза за времето и други. От тук можете да управлявате музикалния си плейър и да активирате камерата. Като след активирането, върху дисплея можете да видите кадриране преди заснемане.

Това своеобразно селфи става със страхотно качество, защото за него се използва две от камерите върху гърба – ултраширокоъгълна камера с 13 MP еквивалент, която обхваща зрителна площ от цели 120˚ или True-Chroma камера с 40MP качество и апертура f/1.8. Превключването между двете става чрез двойно почувкане върху помощния дисплей.

 

 

Huawei все пак са предоставили на потребителите и още една селфи камера в горната част на основния дисплей на P50 Pocket. Реално практиката ни показва, че за селфита почти няма да я използвате, предвид че можете да използвате споменатите две основни. Тази селфи камера със своите 10.7 MP присъства тук по друга причина и тя е, че в наши дни масово се провеждат видео разговори, а за тях е нужен голям дисплей и респективно камера, вградената над него.

 

 

Още повече, че дисплея на P50 Pocket може да се разделя на две автономни зони. Например можете да водите видео конферентен разговор, в горната част да гледате случващото се, а в долната да отворите документ, който коментирате. Доста практично решение, защото зрителната площ е направо огромна.

 

 

В разгънато положение дисплеят на P50 Pocket бележи 6.9” диагонал. По този начин това автоматично се превръща в смартфона с най-голям вертикално сгъваем дисплей в света. Ще припомним, че в разгънато положение Samsung Galaxy Z Flip3 бележи 6.7″, а Motorola Razr 5G е със само 6.2″. P50 Pocket има и най-висока резолюция – 2790х1188 пиксела.

 

 

Този дисплей е видимо доста специален. На първо място – и друг път сме виждали смартфони със сгъваеми дисплеи, но при тях винаги имаше един неприятен момент. В разгънато положение, на мястото на сгъвката се появяваше неприятна линия, която дори стои като леко набръчкана и много дразни окото при работа. Въпросната сгъвка в дисплея при някои смартфони след няколко месеца експлоатация, дори започваше да се разлепва и потребителските коментари не бяха никак добри.

 

 

Kакто и сами виждате при Huawei P50 Pocket в разгънато положение на дисплея, на мястото на сгъвката не се появява неприятно набръчкване. Да, повърхността не е 100% гладка, но няма дразнещо зрението изкривяване на образите, а и сензорната част работи отлично.

 

 

Дисплеят на Huawei P50 Pocket е изключително подходящ за игра на игри, не само защото е много голям и с висока резолюция, освен това той може да се похвали със 120Hz честота на опресняване на картината, 300Hz честота на дискретизация и цели 1440Hz високочестотно PWM затъмняване. Ефекта от последното можете да видите на тази снимка, която въпреки, че е направена в изключително слънчев ден, оставя дисплея добре видим.

 

 

Споменавайки гейминг, ще отбележим, че освен красив P50 Pocket е и с достатъчно мощен хардуер. В основата му стои централен процесор Qualcomm Snapdragon 888. Това е добре познато ни 8 ядрено CPU, което е изградено по актуалната 5nm технология. В процесора ядрата са разделени в 3 групи, като основно е едно Cortex-X1 ядро с тактова честота от 2.84Ghz.

 

 

Партнират му още 3 Cortex-A78 ядра с 2.42 GHz и 4 Cortex-A55 с 1.8GHz. Това разделение се прави с цел максимално висок коефициент на полезно действие. За да може смартфонът да бъде не само бърз, но и енергоефективен. Правилно разпределение потреблението на енергия със сигурност е наложително за смартфон с компактни размери както този. В P50 Pocket, Huawei са вградили батерия с 4200mAh заряд, която ни е достатъчна за около 3 дни комбинирани тестове.

 

 

Графичният процесор на P50 Pocket е Adreno 660, а оперативната RAM памет във версията на смартфона, която се продава в България е 8GB. При този вариант потребителите имат на разположение и 256GB пространство за съхранение на информация. Операционната система, която контролира Huawei P50 Pocket е EMUI 12.

 

 

Вече знаете какви са три от камерите на P50 Pocket. Освен тях сгъваемият смартфон на Huawei има още една върху гърба си. Те са 32MP Ultra Spectrum с апертура f/1.8. Тя е предназначена за реализирането на специални ултравиолетови снимки. Тук можете да видите как се правят тестови кадъри, с всяка от изброените камери, а съвсем скоро в Digital.bg ви очаква и подробно фотографско ревю, което посветихме на Huawei P50 Pocket.

 

 

В него не само ще ви покажем тестови снимки, а също така ще разгледаме в детайли всички интересни функции на камерите на смартфона. Ще направим интересна съпоставка с камерите на другия флагман модела Huawei P50 Pro и ще ви дадем няколко полезни съвета, как да снимате правилно със смартфона си.

 

 

На финала на това премиерно ревю, което посветихме на Huawei P50 Pocket, ще кажем и няколко думи за цената на устройството в България. В свободна продажба, цената на смартфона е около 2800 лева. Той обаче е наличен в портфолиото и на трите родни телекома, като при тях при подписване на двугодишен договор с тарифен план, цената спада до съответно – 1630 лева в А1, 1650 лева в Теленор и 1700 лева във Виваком.

 

 

Ако си купите Huawei P50 Pocket до 6 февруари, Huawei ще ви дадат като подарък към него слушалките с активно шумопотискане Huawei FreeBuds 4. Същите идват до споменатата дата в комплект и другия премиум смартфон на Huawei – P50 Pro.