Новите видео карти на NVIDIA ще се казват Hopper

NVIDIA се очаква скоро да представят официално GeForce RTX 3090 Ti, като в интернет вече има усилени дискусии за производителността, която да очакваме, спрямо RTX 3090. Докато очакваме с нетърпение да разберем техническите спецификации на видео картата разбираме повече за бъдещите хардуерни технологии на компанията. Вече знаем, че NVIDIA работят усилено над наследник на Ampere архитектурата с кодовото име Lovelace AD102.

Успоредно с това компанията подготвя и още една серия от видео карти, насочени към HPC/AI конфигурациите с името Hopper.

Компанията подаде документи за патентоване на това име още през 2020г., но все още не успява да финализира процеса. Причината е, че има друга компания, която използва “Hopper” за промотиране на своите продукти онлайн и това е Dish Network.

Името не е избрано случайно, тъй като е вдъхновено от личността на Грейс Хопър – пионер в компютърните технологии и офицер от американския флот, съобщава TechSpot.

 

 

Желанието на NVIDIA да регистрира Hopper, обаче среща сериозна опозиция от Dish Network, които дори твърдят, че тази търговска марка нарушава интелектуалната им собственост. Описанието в документите на NVIDIA е доста обширно, като в тях Hopper се споменава за услуги за данни 54 пъти, за изкуствен интелект 23 пъти и за игри над 17 пъти.

Любопитното е, че телекомуникационото оборудване е споменато само веднъж. NVIDIA и Dish Network водят преговори, които да доведат до извънсъдебно споразумение, което се очаква до седмици. Aко всичко върви по план се очаква NVIDIA Hopper GH100 да се превърне в най-големият GPU дизайн на компанията досега с параметри от над 1000mm2. За сравнение Аmpere GA100 е 7-нанометров хардуер с 826mm2.

По този начин Hopper ще предложи с 21% повече пространство и със същия брой повече транзистори от 54,2 милиарда транзистора на Ampere GA100.