Машина ще топи скали и ще извлича метали от Луната през 2024г.

Пътуването в Космоса е идея залегнала в много фантастични романи и холивудски филми, но също така намира вълнуваща реализация и в последните мисии на на NASA. Учените по цял свят активно работят, за да може да изградим станция около Луната, с която да провеждаме бъдещи мисии, както и над технологии, които да предпазват астронавтите.

През последните години се говори усилено за добиването на втечнени ледeни структури от Южният полюс на планетата, които имат потенциал да се използват като ракетно гориво. Специалистите на NASA вече работят над амбициозен проект, който е част от Artemis програмата за космически изследвания.

Целта е да се изпрати специализирано оборудване в близост до Южния полюс на естествения ни спътник, вместо в средните ширини.

Lunar Resources е името на стартъп, кокйто смята, че има висока стойност в сивия, прашен реголит, който покрива лунната повърхност, информира ArsTechnica.

 

 

Експертите на Lunar Resources вече тестват технология, която да позволи извличането на ценни метали от повърхността на Луната. Специален приоритет са магнезий, силиций, желязо и алуминий, директно от реголита на планетата. Събраните материали няма да се връщат на Земята, а ще се експлоатират и използват за производство на стоки на Луната.

Технологията за извличане включва нагряване до температура от над 1600 градуса по Целзий, разтопяване на реголита, както и електролиза до получаването на ценни метали. Лунната почва съдържа между 40-45% кислород, 20% силиций, 10% алуминий и по-малки количества желязо и титан.

Първоначалният реактор на реактор ще може да копае на дължина от 1 метра, като целта е да се обработват 100 килограма лунен реголит дневно.