Как работи Wi-Fi в автомобилите

Wi-Fi системите за автомобили набират популярност, макар че повечето производители не дават достатъчно ясна информация за техните спецификации и възможности. MakeUseOf описва основните им характеристики, как работят и дали има смисъл да се инвестира в подобна система.

Вече доста нови автомобили предлагат Wi-Fi като допълнителна екстра. Възможно е обаче подобна функция да се инсталира и в по-стари коли.

Ето какво трябва да знаем за системата.

 

Как работи Wi-Fi в автомобилите

Принципът е сходен с този на стандартния Wi-Fi. Автомобилът се оборудва с хотспот, т.е. своеобразен рутер, който обаче е с много по-малка мощност, тъй като сигналът трябва да покрива само купето и няма нужда да се разпространява на голямо разстояние. Устройството разчита на мобилна интернет връзка.

 

 

Системата осигурява интернет както за пътниците, за да сърфират, стриймват видео и т.н., така и за функциите на колата – навигация, информация за трафика, съвети за състоянието и поддръжката на автомобила и т.н.

 

Колко бърз е WiFi в автомобилите

Автомобилните WiFi системи са по-бавни от домашните. Една причина за това е, че не са толкова мощни. Втората е, че не са на едно място. Автомобилът се движи и постоянно трябва да превключва между базовите станции на оператора, чиято мрежа използва. Това, плюс големите разстояния, водят до по-ниска скорост.

 

 

Трябва да се имат предвид и множеството обекти между антената и автомобила. Те също пречат на сигнала и забавят скоростта. Все пак тя ще е достатъчно висока за нормално използване на интернет, но не трябва да се очакват ултра високи скорости от нея.

 

Какво още трябва да знаем за автомобилните WiFi системи

Един от факторите, който трябва да съобразим, е кой оператор ще се използва за интернет връзката и какво е неговото покритие. Най-малкото трябва да се провери, че има адекватно покритие в районите, в които най-често ще шофирате и използвате WiFi в колата.

 

 

Второто е цената. В зависимост от оператора и типа услуга, някои производители на коли предлагат собствени абонаменти, които може да са доста по-скъпи от домашен интернет.

 

Защо ви е нужен WiFi в колата

 

Безопасност

Използването на интернет по време на шофиране не е добра идея, особено през телефона. При вградена система, това ще е малко по-безопасно, като човек може да пусне подкаст и да го слуша по-удобно. Разсейването ще е по-малко.

 

Удобство

То ще е най-вече за пътниците. Те ще могат да се забавляват, особено децата, докато пътуват. За бизнесмените пък ще е удобен начин да свършат малко работа докато ги возят към поредната среща.

 

Надеждност

Старите инфотейнмънт системи на автомобилите предлагат DVD плейъри и всякакви екстри. Те обаче имат доста проблеми, което може да е изнервящо при дълъг път. WiFi системата ще работи стабилно и като цяло единственият потенциален проблем е липсата на обхват.

 

Колко струва

Трябва да се съобразят няколко основни разхода: цена на абонамента за услугата, цена на самия хардуер, поддръжка на брой устройства, наличие на портове за зареждане на устройства, допълнителни функции. Всичко това може да варира доста в зависимост от модела на системата.

 

 

Цените им могат да варират значително и да струват $100 или дори над $1000. Това зависи и от техните размери, съвместимост с конкретни автомобили, допълнителни функции и услуги.

 

Струва ли си да се купи

Зависи изцяло от предпочитанията ви. Ако пътувате много, возите почитатели на технологиите, имате нужда от добра интернет връзка или има друга конкретна причина (интерактивни услуги за автомобила например) – тогава инвестицията си заслужава.

 

В случай, че просто искате малко забавление от време на време, то тогава може да си спестите инвестицията.

TagsWiFi